22/12/2021

5 VRAGEN AAN – Jimmy van ‘Bake Off’

Zes weken lang vulde hij de baktent met zijn gulle lach, maar in de halve finale strandde hij dan toch tussen de petitfourtjes. Bake Off-deelnemer Jimmy Trioen (45) beantwoordt vijf vragen over zelfvertrouwen, misbaksels en bakplezier.

We beginnen met een dilemma: presentator Wim, jurylid Regula of toch eerder Herman?

‘Dan ga ik voor Wim, die zorgt voor veel ambiance in de tent. Hij is echt zoals je hem ziet op tv: één en al plezier. Mede dankzij hem voelde ik me week na week meer op mijn gemak. In de eerste aflevering zie je dat ik nog heel timide ben, maar verder in de wedstrijd doe ik al eens zot, samen met Wim. Al kan hij soms ook een storend element zijn. Net als je aan het stressen bent, is hij daar.’ (lacht)

Ben je zelfzeker over je bakkunsten?

(schudt meteen neen) ‘Totaal niet. Ik zoek altijd naar bevestiging bij anderen om te weten of iets goed is. Ik maak nu taarten op bestelling in bijberoep en het nadeel is: je levert die taart af en daar stopt het vaak. Je weet niet of ze het lekker vinden of niet. Dat vind ik moeilijk.’

‘Ik leg mezelf veel druk op: het moet altijd beter’

‘Ook al zegt mijn omgeving dat ik goed bezig ben, ik blijf onzeker. Ik leg mezelf veel druk op: het moet altijd beter. In de tent ben ik mezelf een paar keer tegengekomen. Daarom had ik meteen beslist om niet te veel hooi op mijn vork te nemen. Andere kandidaten wilden soms te veel uit de kast halen door technieken te gebruiken die ik zelfs nog nooit had gezien. Maar dat is natuurlijk niet de bedoeling. Je moet naar voren kunnen brengen wat je voorstelt. Als ik dan de commentaar krijg “het is wat simpel, maar lekker”, ben ik daar tevreden mee. Ik heb er toch mooi de kwartfinale mee overleefd, hé.’ (lacht)

Wat wil je nooit meer bakken?

‘Zelfs als iets mislukt, probeer ik het later altijd nog eens opnieuw. Ik experimenteer graag om ergens beter in te worden. Stel dat een klant een jellytaart wil en dat is vorige keer niet goed gelukt, dan zoek ik uit hoe het wel moet.’

‘Als je over je theewater geraakt, gaat het bakplezier kapot’

‘Pas sinds een klein jaar ben ik intensief beginnen bakken, maar de interesse is er altijd al geweest. Het leek me super om zulke mooie creaties te kunnen maken met gebak. Ondertussen ben ik begonnen aan een opleiding tot chocolatier en patissier, want ik wil blijven leren. Je zou mijn assortiment aan bakspullen eens moeten zien. Ik zou al een eigen winkel kunnen beginnen, het is ongelooflijk.’ (lacht)

Wat wil je nog bereiken met bakken?

‘Ik zou het graag in bijberoep blijven doen. Mijn vaste job als verkoper van kantoorartikelen zou ik niet zomaar laten vallen. Het biedt houvast. Wat het bakken betreft, moet je voor jezelf uitmaken wat de bedoeling is: wil je het doen voor het plezier en af en toe eens bakken, of om zes uur opstaan om ‘s avonds tot ik-weet-niet hoe laat in de keuken te staan? In dat laatste scenario ben je snel uitgebakken. Als je over je theewater geraakt, gaat het bakplezier kapot. Dat wil ik vermijden.’

Voor wie zou je graag eens bakken?

‘Ik heb in Bake Off al voor James Cooke en zijn man Dorian mogen bakken, dus dat valt niet meer te overtreffen. (lacht) Maar op zich, iemand bekend of niet, dat interesseert me weinig. Liefst bak ik voor degenen die het dichtst bij mij staan en bij voorkeur voor grote groepen. Dan kan je meteen veel mensen plezieren; dat is tenslotte waar het om draait bij gebak.’

Tekst: Hanne Van Daele, eindredactie: Marte Everaerts
Foto: © SBS Play4