06/12/2021

Assisenproces rond moord op Julie Van Espen gaat woensdag van start

Aanstaande woensdag gaat het assisenproces van Steve Bakelmans (41) van start. Hij staat terecht voor de verkrachting van en moord op Julie Van Espen (23) in 2019. Het proces start met het samenstellen van een volksjury, die op woensdag geloot wordt. Op maandag 13 december vindt het eigenlijke proces plaats in het Antwerpse Hof van Assisen. Shauni Deferm, rechtbankverslaggever, deelt haar verwachtingen: ‘Ik hoop vooral op een sereen proces, want ik weet uit ervaring dat nabestaanden vaak terug midden in het rouwproces terechtkomen’.

 

Wat is er gebeurd?

Julie Van Espen, 23-jarige studente uit Schilde, raakte op 4 mei 2019 vermist nadat ze van thuis uit met de fiets naar Antwerpen vertrok om vriendinnen te zien. Via haar laatste gsm-signaal werden haar kleren en fietsmand teruggevonden ter hoogte van het Albertkanaal in Merksem. Twee dagen later werd ook haar lichaam uit het kanaal gehaald. Ze werd verkracht en geslagen tot ze niet meer bewoog.

Wie is de beschuldigde?

Camerabeelden toonden aan dat Steve Bakelmans met haar fietsmand in Merksem rondliep. Hij werd op 6 december gearresteerd en bekende meteen dat hij Julie wilde verkrachten en haar door haar hevige verzet gewurgd en geslagen heeft. Daarna dumpte hij haar lichaam in het Albertkanaal. Bakelmans stond in 2017 al terecht voor de verkrachting van zijn ex en werd veroordeeld tot vier jaar cel. ‘Dat is best opmerkelijk,’ zegt Shauni Deferm, ‘aangezien zedendelinquenten meestal veroordeeld worden tot een celstraf met uitstel. Dit omdat er vaak wordt geoordeeld dat ze begeleiding nodig hebben om op lange termijn van hun seksuele problematiek te genezen.’ Toch is Bakelmans nooit achter tralies beland, omdat hij in beroep is gegaan tegen zijn uitspraak in eerste aanleg. ‘Zijn dossier werd uitgesteld omdat het Hof van Beroep het opnieuw moest behandelen. Door een tekort aan magistraten is dat er nog niet van gekomen’, aldus Deferm.

Welke veroordeling kunnen we verwachten?

Steve Bakelmans heeft de verkrachting en moord bekend, dus zijn schuld staat vast. ‘Er moet natuurlijk nog geoordeeld worden over de voorbedachtheid’, vermeldt Deferm. ‘Er kan mogelijks nog een strafvermindering komen door verzachtende omstandigheden zoals een traumatische jeugd. Verder moeten we in acht nemen dat zo’n dossier heel erg dik is en dergelijk onderzoek enorm uitgebreid gebeurt. De jury moet een hele puzzel samenleggen om te oordelen over de beschuldigde. Wij kennen nog maar het tipje van de ijsberg, dus oordelen vanuit je zetel is makkelijk.’

Hoe zal het proces verlopen?

Aanstaande woensdag wordt de volksjury geloot en woensdag 13 december gaat het eigenlijke proces van start. Het proces zal achter gesloten deuren doorgaan. Dat wil zeggen dat toeschouwers en pers niet kunnen meevolgen. Shauni Deferm: ‘Het is voor de nabestaanden heel belangrijk dat het een sereen proces wordt. Ik weet uit ervaring dat zij vaak terug midden in het rouwproces terechtkomen. Er zullen zeer expliciete zaken verteld en getoond worden, dus een proces achter gesloten deuren is een goede keuze om die sereniteit te bewaren’.

Tekst: Olivia Stalpaert, eindredactie: Hanne Van Daele
Beeld: Ekaterina Bolovtsova via Pexels