07/12/2021

Belgische band The Lighthouse: ‘Het was zalig om na zo een lange tijd weer te mogen optreden’

Op 19 november stonden bands Alone In The Fridge en The Lighthouse voor het eerst sinds de coronacrisis weer op het podium. De bands werden uitgenodigd door organisatie Troep. Troep is het jongerencollectief van de gemeente Leopoldsburg, zij organiseren evenementen voor en door jongeren. ‘Samen cultuur maken’ is hun slogan. Daarmee willen ze jongeren motiveren om actief bezig te zijn met cultuur. 

Alone In The Fridge is een alternatieve rockband met een grungestijl afkomstig uit Bierbeek. De band schrijft nummers over vele sociale thema’s zoals #BlackLivesMatter. In Februari werden zij ‘de verse vis’ van radiozender Willy. Dat heeft hun extra naambekendheid gegeven. De band bestaat uit vier leden. Boris, Kemo en Dirk hebben al in verschillende bands gespeeld. Sinds drie jaar komt drumster Britt de band versterken met krachtige slagwerk.

The Lighthouse won in 2017 de prijs van De Nieuwe Lichting, een wedstrijd voor jongeren georganiseerd door radiozender Studio Brussel. Sindsdien heeft hun carrière een boost gekregen. Ze stonden op verschillende podia waaronder dat van Maanrock, een jaarlijks festival georganiseerd door de stad Mechelen. Nu stonden ze enkele dagen geleden op het podium van YAP in Leopoldsburg. Dat was voor de bandleden erg spannend, om na de coronacrisis voor het eerst weer op een podium te staan. Maar het was extra spannend voor de nieuwe zanger want voor hem was het de eerste keer live optreden met de band.

Troep is een groep van zes leden waaronder 21-bis reporter Caro Thoelen. Zij organiseren optredens en evenementen voor jongeren met een focus op lokaal talent. Vele optredens zijn erg duur en dat schrikt jongeren vaak af. Daarom hebben zij de Troep-Kaart ontwikkeld. Dat is een kaart die je gratis kan aanvragen voor jongeren tussen de 16 en 24 jaar. Zo kan je in het cultureel centrum van Leopoldsburg aan een maximumprijs van 8 euro naar optredens gaan kijken.

 

Beluister hier de interviews met de twee bands Alone In The Fridge en The Lighthouse en kom te weten waar hun bandnamen vandaan komen.

via GIPHY

 

 

Tekst en reportage: Caro Thoelen
Foto: © Caro Thoelen