09/12/2021

Bezige bij Julie over haar keramiekmokken: ‘Ik ben trots dat ik dit heb bereikt’

Keramiek is bezig aan een opmars en dat heeft Julie Rens (21) op het juiste moment beseft. In april richtte ze haar instagrampagina Juliette_handmadecups op. Ze verkoopt gepersonaliseerde mokken, onderbordjes en aperokommetjes. Redactrice Eline De Vreese sprak met haar.

Waar ben je allemaal mee bezig?

‘Ik heb dit jaar mijn bachelor Orthopedagogie behaald en ik doe nu een schakeljaar Criminologie aan de Vrije Universiteit Brussel. Ik heb ervoor gekozen om me in te schrijven als werkstudent. Dit betekent dat ik exact hetzelfde traject volg als de andere studenten en ook dezelfde examens zal afleggen. Het verschil met een gewone student is dat ik nooit naar de campus moet en alle leerstof op mezelf verwerk. Naast mijn studie heb ik een studentenjob in de horeca waar ik zo’n drie dagen per week probeer te werken. En natuurlijk heb ik mijn instagrampagina Juliette_handmadecups waar ik zelfgemaakte koffie- en theemokken van keramiek verkoop.’

Julie maakt de koppen en kommetjes thuis in haar studio. © Eline De Vreese

Hoe kwam Juliette_handmadecups tot stand?

‘Tijdens de pandemie had ik meer vrije tijd en wilde ik graag een onderneming oprichten. Op een avond zat ik wat te scrollen op YouTube en kwam ik een Australisch meisje tegen dat koppen maakt. Ik heb toen een kilo klei gekocht, wat erg weinig is, toch heb ik daar 20 kopjes uit kunnen maken. Ik wist niet wat ik met 20 kopjes moest doen dus heb ik een instagrampagina gemaakt om de koffiemokken te verkopen. De mokken waren vrij snel verkocht aan mensen die ik via-via kende. Ik kreeg daarna vaak de vraag of ik er nog had en dan heb ik beslist om op bestelling nog Juliettejes te maken.’

Kruipt er veel werk in het maken van de tassen?

‘Een Julietteje maken gebeurt in verschillende fases. Eerst klei ik de mok, in het begin deed ik hier een uur over, maar ondertussen kan ik dit op 20 minuten. Ik laat de klei hard worden en daarna schilder ik de kop. Dit duurt tussen de 15 minuten tot een uur. Vervolgens rijd ik naar iemand die ik ken met een keramiekoven omdat ik nog geen eigen oven heb. De kop moet nadien geglazuurd worden en voor een tweede keer in de oven.’

Elke kop heeft een uniek patroon en een leuke tekst. © Julie Rens

‘Ik voel veel druk om te werken aan de koppen, maar ik kan mijn schoolwerk ook niet laten liggen.’

‘Ik werk niet op vaste momenten aan de Juliettejes, mijn vrije momenten variëren van dag tot dag. Deze zondag bijvoorbeeld viel er een etentje weg waardoor ik een uur vrij had om te kleien. De feestdagen zijn een erg drukke periode: veel klanten bestellen Juliettejes om als kerstcadeau af te geven. Ondertussen heb ik ook veel deadlines voor school en moet ik me voorbereiden op de examenperiode. Ik voel veel druk om te werken aan de koppen, maar ik kan mijn schoolwerk ook niet laten liggen. Ik heb besloten om nog 40 tasjes af te werken voor Kerst. Sommige klanten zullen hun kopje dus niet op tijd ontvangen, maar ik heb hen al gecontacteerd en ze zijn erg begripvol.’

Maak je alles helemaal alleen?

‘Deze zomer is de verkoop van de mokken ontploft omdat ik aan verschillende bekende Vlamingen had gevraagd om mijn pagina te delen op hun Instagram. Onder andere Siska Schoeters en Leen Dendievel hebben dit gedaan. Omdat ik toen zo’n lange wachtlijst had, is mijn mama mee beginnen schilderen.’

‘Vorige week vroeg iemand om fietsen te schilderen, ik heb daar geen geduld voor dus dan vraag ik dat aan mijn zus.’

‘Ik heb ook twee broers en een zus die mij af en toe te hulp schieten. Ik betaal hen hier evenveel voor als ze op een andere studentenjob verdienen. Het zou oneerlijk zijn als zij schilderen terwijl ik op restaurant ga. Ik krijg vaak verzoekjes van mensen om een bepaald patroon op de mokken te schilderen. Vorige week vroeg iemand om fietsen te schilderen, ik heb daar geen geduld voor dus dan vraag ik dat aan mijn zus, Charlotte (lacht).’

Hoe zie je de toekomst van de Juliettejes?

‘Momenteel wil ik er graag mee verdergaan. Er is veel vraag naar en ik ben ook trots op alles wat ik bereikt heb. Ik ben van plan om tegen januari ook te investeren in mijn eigen keramiekoven. Of het later echt mijn job zal worden? Dat denk ik niet. Ik wil wel in bijberoep workshops geven maar ik ga er niet mijn hoofdberoep van maken. Mijn passie ligt in de criminologie.’

Tekst: Eline De Vreese, eindredactie: Arianna Bianchi
Foto: Eline De Vreese