13/12/2021,

Bright Brussels brengt licht in donkere tijden

De zevende editie van het lichtfestival Bright Brussels lokte dit najaar weer massaal veel volk naar onze hoofdstad. Het jaarlijkse festival ging dit jaar van start op 28 oktober en doofde de lichten op 6 november.

Het is intussen traditie geworden: ieder jaar worden verschillende Brusselse wijken voorzien van duizenden lichtjes, geluidinstallaties, lichtshows en sfeervolle kraampjes tijdens het Bright Brussels lichtfestival. Dit jaar zette het gratis festival de Koningswijk en de Europese wijk in de schijnwerpers met meer dan zestien betoverende en vaak interactieve lichtinstallaties van kunstenaars uit binnen- en buitenland.

Bright Brussels bracht licht en warmte tijdens de kille wintermaanden.

Uniek aan deze editie is dat er extra inspanningen werden geleverd op vlak van duurzaamheid met onder andere milieuvriendelijke technieken die werden gebruikt. Het maakte van Bright Brussels 2021 voor de eerste volledige CO2-neutrale editie.

Paleis

De trekpleister van deze editie is volgens organisator Micha Kapetanovic zonder twijfel op het Paleizenplein te vinden. Daar was het Koninklijk Paleis het toneel van een grootschalig videomappingproject, ontworpen door Belgische kunstenaars. Ook de betoverende tuin van de Kunstberg en het vijf minuten durende kleurenspektakel in het Leopoldspark in de schaduw van het Europees Parlement waren hoogtepunten op de wandelroute.

Onze journalist Jeroen De Pauw maakte een video-impressie van dit magische lichtfestival.

Ondanks de coronamaatregelen vonden massaal veel mensen de weg naar het evenement. Meer dan 500.000 bezoekers kwamen een kijkje nemen op het Brusselse spektakel. Dat is beduidend meer dan vorig jaar toen het festival zo’n 388.000 bezoekers telde. Al werd dat festival wel ingeperkt door de doortocht van storm Dennis op de laatste dag.

In de Koninklijke wijk waren heel wat lichtinstallaties te zien.

Wie het klank- en lichtspektakel gemist heeft en na het bekijken van deze video en foto’s zin krijgt om het ook eens mee te maken, hoeft niet lang te wachten op een volgende editie. Van 10 tot en met 13 februari 2022 kan je vier avonden lang een wandeling maken op drie routes door de historische Flageywijk, de Europese wijk en de Koninklijke wijk en jezelf laten verwonderen door een kleurrijk totaalspektakel.

Bekijk hieronder de fotogalerij.

Tekst: Jeroen De Pauw, eindredactie: Liam Verbinnen
Foto’s: ⓒ Jeroen De Pauw & Marte Everaerts