13/12/2021

Brusselse melkvervanger Tiptoh lanceert suikervrije variant

Een plantaardige melk op basis van gele spliterwten die door twee jonge Brusselaars ontwikkeld werd met oog voor duurzaamheid en lokale productie, dat is waar het merk Tiptoh voor staat. Zakenpartners Louis Curtil (29) en Arnaud Muylaert (24) ontwikkelden deze milieuvriendelijke melkvervanger. In januari voegen ze een suikervrije variant toe aan hun assortiment.

Rijstmelk, amandelmelk en sojamelk: de populariteit van plantaardige alternatieven voor klassieke koemelk nam afgelopen jaren aanzienlijk toe. De melkindustrie is verantwoordelijk voor de uitstoot van CO2 en methaangassen, schadelijke stoffen die de klimaatverandering in de hand werken. 

Op de tippen van je tenen lopen

Milieuvriendelijke varianten als rijstmelk zijn beter voor onze planeet, maar volgens Curtil kon het nog beter. Samen met Muylaert ging hij een stapje verder en lanceerde hij de plantaardige melkvervanger Tiptoh.

‘Bij Tiptoh willen we je aanmoedigen om jouw voetafdruk tot een bescheiden teenafdruk te verkleinen’

Als basis gebruiken ze gele spliterwten, een droge boon die door Europese boeren geteeld wordt. Op deze manier moet het poeder geen lange afstand afleggen vooraleer ze het in ons land verwerken. Door de Europese samenwerking verkleinen Curtil en Muylaert hun ecologische voetafdruk, één van de hoofddoelen van deze twee jonge ondernemers. ‘Bij Tiptoh willen we je aanmoedigen om jouw voetafdruk tot een bescheiden teenafdruk te verkleinen’, vertellen ze op hun website. 

Smaakvol & Suikervrij 

De melk van Tiptoh kan je puur drinken, maar ook bij ontbijtgranen of als melkschuim in een kop koffie is deze soort geschikt. Het assortiment bestaat momenteel uit hun klassieke melk en een variant op basis van chocolade. Beide producten dragen Nutri-Score A, een opmerkelijke uitslag voor chocolademelk. Dit ambitieuze duo moet opboksen tegen grote concurrenten als Nestlé die de markt veroverde met haar plantaardige melk Wunda. Curtil en Muylaert hopen vooral het verschil te maken met de hoge kwaliteit die ze aanbieden en de lokale productie die bij Tiptoh primeert.

Melkwolkjes 

In de toekomst willen deze ambitieuze ondernemers het Tiptoh-assortiment verrijken met kaas, yoghurt en boter. Daarnaast hopen ze hun melk meer naamsbekendheid te geven. Via de Tiptoh-webshop kan je deze plantaardige variant alvast bestellen, voor een brik van 1 liter betaal je tussen de 3 euro en 3,5 euro. Verder ben je ook in The Wild Lab, een café-restaurant in Sint Gillis, aan het juiste adres voor koffietjes met een wolkje van deze plantaardige melk. 

Culinaire liefhebbers die nieuwsgierig zijn naar deze smaak kunnen op de Tiptoh-website meer informatie vinden. 

Tekst: Eline September, eindredactie: Helena Van Lierop
Foto: © Eline September