22/12/2021

Een fris dessert voor Kerst: citroentaart met meringue

De feestdagen komen eraan. De tijd van pakjes kopen, je kerstboom versieren, je feestoufit samenstellen.. Maar ook de tijd van recepten zoeken voor je feestmaal! De ideale afsluiter na een stevig kerstdiner is deze frisse citroentaart met meringue. Een mix van zuur en zoet waarmee je sowieso scoort bij je gasten.

 

Benodigheden:

–             Ronde bakvormpjes

–             Thermometer

–             Een bunsenbrander

–             Oven

–             Mixer/keukenrobot

–             Bakparels

–             Spatel

–             Kommen

–             Spuitzak

 

Ingrediënten citroentaart  

–             560ml melk

–             330g fijne kristalsuiker

–             75g bindmiddel

–             8 citroenen

–             120g boter

–             9 eigeel

–             2 rollen bladerdeeg

 

Ingrediënten meringue

–             330g fijne kristalsuiker

–             80ml water

–             ½ tl bakpoeder

–             3 eiwitten

 

Bereiding:

De bodem

  1. Verwarm de oven voor op 180° en vet de bakvormpjes in.

 

  1. Verdeel het bladerdeeg over de vormpjes en prik met een vork kleine gaatjes in de bodem.

 

  1. Giet de bakparels in de vormpjes en steek deze voor 20 minuten in de oven. Haal daarna de bakparels eruit en bak nog 5 minuten af. Zet opzij om af te koelen.

 

De citroenvulling

  1. Pers de citroenen en zet het sap aan de kant.

 

  1. Voeg 250ml melk en de suiker samen en breng aan de kook.

 

  1. Meng de rest van de melk met het bindmiddel en giet dit papje bij de melk met suiker

 

  1. Blijf goed roeren met een garde tot het mengsel steviger wordt. Scheid ondertussen in een aparte kom de eieren en klop het eigeel los.

  1. Zet het vuur laag en voeg al roerend het citroensap en eieren toe.

 

  1. Laat het mengsel op het vuur voor een 4 à 5 minuten dikker worden. Blijf ondertussen goed roeren. Haal de vulling van het vuur wanneer mengsel de dikte van een pudding heeft.

 

  1. Snij de boter in blokjes en roer deze door het mengsel.
  2. Giet de vulling in de bodempjes en zet daarna in de koelkast om op te stijven.

 

De meringue

  1. Zet het fornuis op een hoog vuur en breng de suiker, het water en het bakpoeder aan de kook. Wanneer het mengsel kookt, verlaag je het vuur en laat je het zachtjes pruttelen voor vier minuten. Blijf ondertussen goed roeren.

 

  1. Klop het eiwit stijf. Zorg ervoor dat het suikermengsel exact 118 graden is en giet het daarna rustig bij het eiwit. Stop niet met kloppen tijdens het gieten. Klop een paar minuten door tot de meringue mooi glanzend is.

 

  1. Schep de meringue in een spuitzak en spuit deze over de taartjes tot ze grotendeels bedekt zijn.

 

  1. Geef de meringue een goudbruine laag door zachtjes met de bunsenbrander over de taartjes te gaan.

 

  1. Blaas je gasten omver en geniet van je overheerlijke citroentaartjes!

 

Tekst en foto’s: Fee Dubois