15/12/2021

Eerste editie van Art Antwerp gaat van start: een kunstbeurs in samenwerking met meer dan vijftig galerijen

Vanaf donderdag 16 december tot en met zondag 19 december kun je in Antwerp Expo terecht om te genieten van de eerste editie van Art Antwerp. Een kunstbeurs waarbij 56 galerijen samenkomen om kunst tentoon te stellen en te verkopen. Pieter Jennes (31) is een van de jongste artiesten die je zal tegenkomen in de beurs. ‘Ik ben een figuratieve schilder met een eigen schilderkundig handschrift en haal vooral inspiratie uit mijn eigen omgeving’, aldus Jennes. ‘Ik doe dus aan sample and mix, maar dan met beelden.’

Er is steeds meer vraag naar face-to-facemeetings in de kunstwereld. Daarom spreekt Jennes van geluk dat de eerste editie van Art Antwerp fysiek kan doorgaan. ‘Kunstbeurzen als Art Antwerp zijn sociaal gezien zeer belangrijk. Kunstenaars, liefhebbers, curatoren en studenten komen allemaal samen’, vertelt Jennes. ‘Omdat een werk fysiek bekijken nog altijd de ideale manier is om een werk echt te leren kennen, is het een hele verademing dat de beurs kan doorgaan in de expo.’

Schilderkundig handschrift

‘Ik sta bekend als een figuratieve schilder met een eigen schilderkundig handschrift. Mijn inspiratie haal ik vooral uit mijn eigen omgeving. Aan kunstleken omschrijf ik mijn stijl vaak als “meer Picasso dan Rubens”. Ik doe dus aan sample and mix, maar dan met beelden.’

Pieter Jennes in zijn atelier © Pieter Jennes

‘Het coronavirus heeft doen inzien dat kunst een investering is in geluk’

‘Het jaar 2021 was een heel goed jaar voor mij en mijn kunst. Een geslaagd toonmoment van mijn werk en de verkoop ervan, zijn dan een mooie bevestiging’. Ook heeft de coronacrisis volgens hem een invloed gehad op hoe mensen naar kunst kijken: ‘Het coronavirus heeft doen inzien dat kunst een investering is in geluk. Je koopt iets waar je van houdt. Dit geeft een nieuwe beleving en verdieping.’

 De toegankelijkheid van kunst

Dat kunst altijd duur hoeft te zijn, is alleszins niet waar volgens Jennes. Er bestaan meerdere manieren om te genieten van kunst zonder er een groot prijskaartje voor te betalen. ‘Als student kocht ik kunst in oplage, waardoor ik kunstwerken van grote artiesten tegen een voordelige prijs in huis kon halen.’ Gallery Sofie van De Velde in Antwerpen, de galerij waar Jennes aan verbonden is, draagt ook haar steentje bij om betaalbare kunst aan te bieden. ‘Samen met Plus-one Gallery hebben zij the wunderwall opgericht. Hier kun je tegen democratische prijzen verschillende werken kopen van opkomend talent.’

‘Het is een verkeerd idee dat je iets moet bezitten voordat je ervan kunt genieten’

Ook op Art Antwerp zullen er werken te vinden zijn die studenten en liefhebbers aan maatschappelijke prijzen kunnen aankopen. ‘Tijdens Art Antwerp zie je in korte tijd kunstwerken van meer dan driehonderd kunstenaars van 56 galerijhouders uit heel de Benelux en omstreken. Ideaal om je te laten onderdompelen in de hedendaagse kunst.’ Vind je nog steeds niets binnen je budget, dan kan je volgens Jennes ook gewoon genieten van de honderden kunstpareltjes die tentoongesteld worden. ‘Wil je toch liever niets kopen, dan kan ook altijd bij organisaties als Kunst In Huis terecht om kunst renteloos te lenen. Het is een verkeerd idee dat je iets moet bezitten voordat je ervan kunt genieten.’

 

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door Art Antwerp (@artantwerp)

Krijg jij al zin om een kijkje te gaan nemen? Of wil jij graag meer weten over Art Antwerp? Hier vind je alle informatie over de kunstbeurs.

 

Tekst: Jolien Pollet & Jeroen De Pauw, eindredactie: Helena Van Lierop
Foto: © Art Antwerp