07/12/2021

Elke (42) is al negen jaar pleegouder: ‘Kinderen moeten voelen dat ze welkom zijn’

Vier kinderen, heb je daar je handen niet mee vol? Toch houdt dit Elke en haar partner Stijn niet tegen om pleegouder te zijn. Een beslissing waar ze nog altijd heel blij om zijn. ‘We willen ze vooral heel veel liefde meegeven.’

Toen het jongste zoontje van Elke twee jaar oud was en ze fulltimehuismama werd, had ze schrik dat ze alleen maar het huishouden ging doen. Op dat moment beslisten zij en haar partner om een infoavond van Pleegzorg te volgen. Vanaf moment één waren ze overtuigd. Na negen jaar hebben ze nog altijd geen spijt en willen ze de kinderen een warme thuis geven.

 

Beluister hier de reportage van 21bis-reporter Lotte Lenaerts met Elke over Pleegzorg.

 

Pleegzorg in Vlaanderen

In Vlaanderen zijn elk jaar duizenden kinderen op zoek naar een pleegzin. Volgens de cijfers van Pleegzorg Vlaanderen waren er in 2020 ongeveer drieduizend pleeggezinnen tekort. Een stijging van zes procent ten opzichte van het jaar ervoor. Vaak dragen deze kinderen een rugzak met zich mee en hebben zij nood aan een warm pleeggezin.

Infografiek: Lotte Lenaerts, data via Pleegzorg Vlaanderen

Reportage en tekst: Lotte Lenaerts
Foto ©: Lotte Lenaerts