31/12/2021

Hemi over haar job als poetsvrouw: ‘Kuisen is niet echt mijn hobby, het is mijn werk’

Hemi Yaramis (56) is deel van het poetspersoneel van Thomas More Mechelen. Ze ontfermt zich elke dag opnieuw over de tweede verdieping van Campus De Ham. Wat ze daar exact doet, vertelt ze ons in een kort interview.

Hemi Yaramis (56), poetsvrouw Thomas More Mechelen, ©Febe De Donder

Wat is jouw precieze taak als kuisvrouw op deze campus?

‘Ik werk op de tweede verdieping. Ik kuis de gang, de lokalen en de bureaus. Elke ochtend begin ik met alle vuilbakken leeg te maken. Daarna stof ik alles af en kuis ik met nat. Ik maak ook de machines klaar voor koffie en thee. Soms is er niet veel werk of zijn de klassen bezet en ben ik vroeg klaar. Dan ga ik naar beneden en kijk ik of ik mijn collega’s kan helpen. Dat doe ik elke dag, al 39 jaar lang.’

Doe je het graag?

‘Kuisen is niet echt mijn hobby, het is mijn werk. Mijn hobby is koken. Ik sta graag in de keuken. Ik vind het leuk om salades of fruit klaar te maken of om eten te decoreren. Daar hou ik van.’

Zijn de studenten op Thomas More proper?

‘Niet allemaal. Sommigen zijn proper en anderen helemaal niet. Op alle verdiepingen zien we dat. De toiletten zijn vaak vies. Onder de tafels hangt kauwgom. Eten ligt op de grond, net zoals papiertjes, zakdoeken en mondmaskers. Dat is niet proper vind ik. Het ergste is braaksel of eten dat op de grond ligt. Dat vind ik degoutant.’

Wat vind je het leukste om schoon te maken?

‘De tafels. Ik weet niet goed waarom. Dat is gewoon het makkelijkste: een beetje product, even vegen en klaar. (lacht). Andere dingen zijn meer werk. Dan moet je product gebruiken, schrobben, kuisen. Of stofzuigen. Dat vind ik echt verschrikkelijk. Ik heb veel last van mijn rug. Met mijn vier hernia’s moet ik mijn rug eigenlijk zoveel mogelijk recht houden.’

Heb je nog een boodschap voor de studenten?

‘Denk ook aan de personen die poetsen. Wees dus proper en respecteer de anderen.’

Tekst: Febe De Donder, eindredactie: Hanne Van Daele
Foto: ©Febe De Donder