07/12/2021

Het belang van muziek in reclame: welke song hoort bij Coca Cola Light?

Muziek heeft een krachtig effect op ons, het is wetenschappelijk gelinkt aan ons geheugen. Wanneer je bepaalde liedjes hoort, zal je altijd terugdenken aan een gebeurtenis, een gevoel, een persoon, of gewoon het eerste moment dat je dat liedje hoorde. Daarom dat reclamespots vaak bekende muziek bevatten. 

Je herinnert je vast wel enkele reclamespotjes met een bekend nummer in. Weet jij nog welke song bij de reclame van Coca Cola Light hoorde in 2014? Tip: grasmaaier. Verschillende onderzoeken bewezen dat je door muziek de reclamespot effectief beter onthoudt, bijvoorbeeld het onderzoek van Sander van der Zon. Binnen dit onderzoek keken verschillende mensen naar reclames met- en zonder muziek. Uiteindelijk bleek dat reclames met muziek meer gewaardeerd werden.

Ook 21bis-redacteur Silke Wossmann ging opzoek naar antwoorden voor dit verband. Ze kwam terecht bij Cedric Engels, de ceo van Sonhouse. Dit bedrijf zorgt voor de audio van reclames en films. Ze kon hem even spreken en achteraf de informatie delen met de luisteraars van curieuzeneuze, een radioprogramma van 21bis. Zie hieronder de rubriek die Silke bracht tijdens de uitzending:
(Lees verder onder de video)

Pat Depuy van Mainstreethost, een digitaal marketingbureau onderzocht in 2013 welke muziek er nu exact in reclames zit. Hij beoordeelde de 50 meests bekende reclames. De resultaten van dit onderzoek vind je hieronder in de grafiek:

Ps. Het nummer dat we zochten voor de reclame van Cola Cola Light: I Just Want To Make Love To You van Etta James.

Tekst: Rune Carremans, foto: Deane Bayas via Pexels