16/12/2021

‘Iedereen Danst’ voor De Warmste Week

Ambassadeurs van De Warmste Week Gloria Monserez, Stéphan Tanganagba en Kawtar Ehlalouch lanceren de actie ‘Iedereen Danst’. Hiermee roepen ze iedereen op tijdens De Warmste Week elke dag mee te dansen met DWW Radio. 

Het initiatief komt van de ambassadeurs zelf. Zij willen iedereen tot dansen aanzetten, al is het maar tien minuten per dag. Hun overtuiging is dat je al dansend kan zijn wie je echt bent. Je kan elke ochtend om 10 uur mee dansen, daar een filmpje van maken en dat delen op je sociale media onder #kunnenzijnwiejebent. 

 

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door Kawtar Ehlalouch (@kawtarehlalouch)

#kunnenzijnwiejebent

‘Dat dansen een heilzame werking heeft op ons welzijn is wetenschappelijk bewezen’, vertelt het trio. ‘Wanneer we bewegen, dus ook als we dansen, maakt ons lichaam endorfine aan, een neurotransmitter die pijnstillend werkt maar ook zorgt voor een gelukzalig gevoel. Wie danst, voelt zich dus blij. Bovendien is dansen belangrijk voor je zelfbeeld en sluit daarom perfect aan bij het thema van de De Warmste Week: kunnen zijn wie je bent.’

Dans als remedie

‘Dansen is een moment van vrijheid en loslaten’, zegt Cynthia Verpoorten, professionele danseres en lesgever in dansmeditatie. ‘Het is niet je hoofd dat danst, het is je lichaam. Het moment dat je beweegt is dus een mentale vrijheid omdat je enkel bezig bent met je lichaam, terwijl we in het dagelijks leven constant met ons hoofd bezig zijn. Dansen geeft ons hoofd rust, we zetten ons lichaam op de eerste plaats. Je verwerkt onbewust emoties en stress. Je kruipt uit je hoofd en je kruipt in je lichaam. Zo kan je je mentale gezondheid verbeteren. Je ontdekt jezelf op een andere manier omdat je jezelf vrij laat. Je bent wie je bent en daar mag geen oordeel of schaamte rond zitten. Als je je los kan maken van de oordelen en de schaamte, heb je plaats voor andere dingen. Positieve dingen. Iedereen kan dansen en volledig loslaten, dat is een remedie.’

© Dewy De Leeneer

Hoe dans jij mee?

Het initiatief  maakt deel uit van De Warmste Week, de solidariteitsactie van de VRT die loopt van 18 tot 24 december. ‘Iedereen Danst’ zal elke ochtend om 10 uur live te horen zijn op DWW Radio (StuBru en MNM), en elke dag te zien zijn op Eén, VRT NU en de sociale media van De Warmste Week. Je kan nu al een filmpje maken en dat delen op je eigen sociale media met #kunnenzijnwiejebent of op www.dewarmsteweek.be. Daar kan je ook laten weten waar, wanneer en met wie je gaat dansen. 

Meer info over De Warmste Week op www.dewarmsteweek.be.

Tekst: Dewy De Leeneer, eindredactie: Marte Everaerts
Foto: © VRT