06/12/2021

Mechelse beiaardiers organiseren hele maand december feestelijke concerten

Vanuit de Sint-Romboutskathedraal voorzien de beiaardiers de Mechelaars van bijzondere concerten gedurende de feestmaand december. Er staan heel wat kerstliedjes en twee kerstconcerten op de planning.

Eddy Mariën in de Koninklijke Beiaardschool Jef Denyn, Mechelen ©Akyna Peeters

Stadsbeiaardier Eddy Mariën en kathedraalbeiaardier Marc van Bets spelen een hele reeks feestelijke kerstliedjes op zaterdag 11, 18 en 25 december en op zondag 12 en 19 december. Op donderdag 23 december kruipt van Bets in de toren om een volwaardig kerstconcert te laten weerklinken over Mechelen. Wanneer de avond valt op vrijdag 24 december, speelt Mariën een uur lang bekende en minder bekende kerstliederen van over de hele wereld.

Jef Denyn was de eerste beiaardschool ter wereld, opgericht in 1922. Hoewel die ondertussen al bijna 100 jaar bestaat, weet niet iedereen wat de beiaard juist is. Studente Serafima Yavarouskaya (22) studeerde in 2020 af aan de beiaardschool in Mechelen en mag zich sindsdien volwaardig ‘carilloneur’ noemen. ‘Ik speel sinds mijn acht jaar beiaard. Een beiaard lijkt heel erg op een piano, maar het verschil is dat een beiaard verbonden is aan klokken. Elke toets is verbonden aan één klok en elke klok verschilt qua gewicht en grootte. De zwaarste klokken zijn verbonden aan pedalen, omdat het bijna onmogelijk is om die met de handen te bespelen. Volgens mij weegt de zwaarste klok van de Sint-Romboutstoren zo’n 8000 kilo. In Mechelen is de allereerste kinderklas opgericht, waar ik in zat. Om meer jongeren aan te trekken proberen we meer hedendaagse, herkenbare muziek te spelen, zoals de kerstconcerten. Het is leuker voor het publiek, omdat ze het dan herkennen. Meestal passeren mensen en hebben ze niet eens door dat er iemand muziek aan het spelen is. Als we iets herkenbaar spelen, staan ze sneller stil om te luisteren.’

Tekst: Akyna Peeters, eindredactie: Maaike Huegaerts
Foto: © Akyna Peeters