07/12/2021,

Nieuw album van ABBA is maand oud: ‘Als het ouderwets klinkt, dan is dat maar zo’

Sinds 5 november 2021 is er nieuwe muziek van ABBA. Na een afwezigheid van 40 jaar loste de wereldberoemde Zweedse band het album Voyage, met daarop tien nieuwe nummers.

De vier bandleden Agnetha Fältskog, Anni-Frid Lyngstad, Björn Ulvaeus en Benny Andersson zijn ook dit keer niet van hun gekende ABBA-sound afgeweken. Een andere, moderne aanpak was volgens hen namelijk niet nodig. ‘Als onze nieuwe nummers ouderwets zouden klinken, dan is dat maar zo. We hebben precies gedaan wat we wilden doen’, meldt Ulvaeus in een interview bij De Morgen.

Drie van de tien liedjes werden al eerder uitgebracht. Het gaat om Don’t Shut Me Down, I Still Have Faith In You en Just A Notion.

Hologramoptredens
Naast het nieuwe album zal de groep volgend jaar ook een concertreeks afwerken. Al gaat het wel om digitale versies van de vier Zweden. De zogenaamde ABBA-tars zullen samen met een tienkoppige liveband op het podium verschijnen. Het eerste concert van de Voyage Tour gaat door op 27 mei 2022 in Londen.

Beluister de persoonlijke rubriek van 21bis-reporter Jens Heylen hieronder en ontdek hoe sommige nummers klinken:

Tekst, research en rubriek: Jens Heylen
Foto: Bert Verhoeff / Anefo (CC BY-SA 3.0 NL)