09/12/2021

Nieuw-Zeelandse regering gaat voor volledig rookverbod

De regering van Nieuw-Zeeland wilt een nationaal rookverbod invoeren. Concreet zou wie geboren is na 2008 niet langer legaal tabaksproducten kunnen kopen wanneer de wet in werking treedt. Het land hoopt ook tegen 2025 onder de grenswaarde van vijf procent rokers te gaan en dus ‘rokersvrij’ te worden. ‘Een verregaande, maar moedige beslissing’ aldus Rina Rabau (Groen).

Indien de maatregel door het parlement raakt, wat zeer waarschijnlijk is aangezien de regeringspartij een parlementaire meerderheid heeft, zou dit wereldwijd een van de meest verregaande maatregelen zijn tegen het gebruik van tabak. Enkel tabaksproducten met een zeer laag nicotinegehalte zouden nog verkocht mogen worden. Ook het aantal verkooppunten waar tabak verkrijgbaar is zal drastisch verminderen. In Nieuw-Zeeland rookt 16,6 procent van de bevolking die ouder is dan 15. Onder de Maori gemeenschap, de oorspronkelijke inwoners van het land, ligt dit percentage echter veel hoger, namelijk rond de 30 procent. In ons land is dit volgens cijfers van ‘Gezond Leven’ 19 procent. Daarmee scoort België iets beter dan het EU-gemiddelde.

Verre utopie

Rina Rabau, gemeenteraadslid voor Groen in Mechelen en toekomstig schepen, vindt het een ‘verregaande, maar moedige beslissing van Nieuw-Zeeland’. ‘Het is belangrijk om draagvlak voor zulke maatregelen te creëren. We moeten blijven inzetten op goede communicatie en sensibilisering van de gezondheidsrisico’s die roken met zich meebrengt’ aldus Rabau. Een rookvrij België blijft echter vooralsnog een verre utopie: ‘Het was al een titanenwerk om het rookverbod in de horeca erdoor te sleuren in 2011’. Toch scoorde Rabau eerder dit jaar met een primeur: Mechelen heeft het eerste rookvrije station van België. Als volgende stap droomt ze van een rookvrije perimeter rond ieder overheids- en administratief gebouw: ‘Door het goede voorbeeld te geven, zend je een sterk signaal uit.’

Tekst: Matisse Van der Haegen, Eindredactie: Eline de Vreese
Foto: Fried Dough (C00)