28/12/2021

PROFIEL – Wie is Slimste Mens-jurylid Jennifer Heylen

Al sinds 2019 tovert actrice Jennifer Heylen een glimlach, of misschien zelfs een schaterlach, op de gezichten van Vlamingen. Wie is deze jonge, goedlachse vrouw?

De bijrollen-ster

Vorig jaar als kandidaat, dit jaar als jurylid pakt Jennifer het gehele Slimste Mens-publiek in met haar charmes en hilariteit. Maar hoe is ze hier terechtgekomen? Heylen vertolkte de afgelopen jaren meerdere bijrollen in televisieseries en -films, waardoor we haar regelmatig op ons scherm zagen verschijnen. Ze speelde rollen in onder andere Loslopend Wild, De Ideale Wereld, Dealer en Instafamous, maar haar eerste rol was die van Kitty in Glad IJs. Op die set werd ze als beginner tussen grote namen als Lucas Van Den Eynde en Koen De Bouw gesmeten, maar dat was haar grote geluk. ‘Plots stond ik daar te repeteren tussen al die grote namen en besefte ik: dit is mijn kans. Ik had keiveel geluk met Koen, Lucas en Vincent (Van Sande) , die mij vaak nuttige feedback en ondersteuning gaven. Ik werd daar omringd door een generatie van geweldige acteurs, onder leiding van een topregisseur, Raf Reyntjens. Ik had dit echt met niemand anders willen doen’, vertelt Heylen in een interview met De Zondag.

Selfmade-actrice

Heylen is een selfmade actrice, wat zeker te bewonderen is. Ze heeft nooit op een acteer- of theaterschool gezeten, ze had er zelfs nooit aan gedacht. Heylen studeerde wel voor één jaar Rechten, maar dat bleek haar ding niet te zijn. Nadat ze gestopt was met de studie, kreeg ze van een RITCS-student, de Brusselse media- en theaterschool, de vraag of ze auditie wilde doen voor zijn kortfilm. Zijn werk viel in de smaak en Jennifers nieuwe passie was geboren. Sindsdien is ze blijven acteren en krijgt ze alsmaar meer gevarieerde aanbiedingen. Zo is Heylen bijvoorbeeld ook ambassadrice voor Licht voor de wereld, een organisatie die strijdt tegen vermijdbare blindheid in Afrika. Bekijk hieronder haar getuigenis als ambassadrice.

Onzekerheid achter een grote glimlach

Ondanks haar flapuitimago en stoere kantje is Jennifer Heylen een onzeker persoon. Na haar Slimste Mens deelname heeft ze, in haar eigen woorden, gehuild als een kleine bitch. Ook op elke set acteert ze telkens met de gedachte dat de regisseurs zich zwaar vergissen in haar. Dat bemoeilijkt haar intieme relaties en die oorzaak legt ze bij haar verleden. Haar biologische vader, die haar moeder leerde kennen in Elsene nadat ze vluchtte uit Rwanda, liet haar in de steek. Met haar adoptievader, wiens achternaam ze kreeg, had ze ook een slechte band. In een interview met DeMorgen zegt ze: ‘Het zorgde ervoor dat ik altijd dacht: als je eigen papa al niet van je houdt, hoe kan er dan ooit een andere man van je houden.’ Sinds ze als actrice door het leven gaat merkt ze wel dat ze heel wat positieve reacties krijgt en daar trekt ze zich aan op: ‘het deed me beseffen dat ik degene was met oordelen over mezelf, niet zozeer de anderen’.

Tekst: Olivia Stalpaert, eindredactie: Hanne Bral
Beeld: © SBS Belgium