23/12/2021

Waarom niet iedereen klacht indient bij discriminatie en grensoverschrijdend gedrag

Ongeveer drie jaar geleden stopte Alexandra (22) met het volgen van rijlessen na ongepaste handelingen en opmerkingen van haar rijinstructeur. Omwille van haar Roemeense afkomst heeft ze daarvoor nooit een klacht ingediend. ‘Mijn ouders zijn van mening dat de kans groot is dat ze ons niet geloven of dat ik in problemen zou komen omdat we Roemeens zijn.’

‘In het begin verliep alles normaal: ik leerde parkeren zoals dat gewoonlijk  gebeurt. Ik volgde zestien uur rijles en toen we ongeveer in de helft waren begon mijn rijinstructeur zich steeds vreemder te gedragen. Hij stopte dan bijvoorbeeld bij tankstations om koffie te halen in plaats van te rijden. In de auto uitte hij duidelijk zijn politieke mening. In plaats van tips te geven en mij te leren rijden, praatte hij dus meer over persoonlijke zaken en onderwerpen die niets met de rijles te maken hadden. Tegen mij persoonlijk had hij niets, maar hij had een duidelijke mening over mensen met een andere huidskleur. Het begon heel subtiel. In de rijschool was er een systeem dat wanneer een rijles gedaan was, de leerling op de achterbank zat en de instructeur die persoon naar huis bracht voor hij de volgende ging halen. Toen ik dus op de achterbank in de auto zat, keek hij door de autospiegel naar mij en zei hij: “Oh, dat is echt alles wat ik nodig heb, die lach en die ogen.” Daarmee begon het.’

Het bleef niet bij enkele opmerkingen. Naarmate Alexandra langer rijles volgde, merkte ze dat haar instructeur zich steeds ongepaster begon te gedragen. Na ook ongewenste aanrakingen en een vrouwonvriendelijke uitspraak, stopte ze de rijlessen.

 

‘Tijdens het rijden legde hij zijn hand op mijn schoot of raakte hij de zijkant van mijn been aan’

 

‘Tijdens het rijden legde hij ook zijn hand op mijn schoot of raakte hij de zijkant van mijn been aan. In het begin zei ik nog tegen mezelf dat ik er niet vanuit moest gaan dat hij verkeerde intenties had. Dat het op die manier bijvoorbeeld makkelijker zou zijn voor hem om het stuur vast te pakken wanneer er iets zou mislopen. Tijdens de laatste rijles ging ik parkeren. Hierbij moest ik uit de auto stappen en daarna terug instappen. Toen ik terug in de auto ging zitten, zei hij: “Ik moet wel toegeven: je hebt een mooie kont. Ik mag dat zeggen omdat ik een man ben.” Omdat ik op dat moment niet goed wist hoe ik moest reageren, reed ik gewoon verder. Daarna ben ik dus gestopt met de rijlessen terwijl ik normaal nog vier uur les had.

Op dat moment was ze bovendien niet speciaal gekleed. Het was zeven uur ’s morgens; Alexandra was ongeveer een half uur wakker en had haar haar in een dot en een dikke trui aan. ‘Ik zeg dat er automatisch bij omdat mensen bij zo’n verhalen meteen vragen wat je aan had. Alsof het daardoor je eigen schuld is.’

 

‘Volgens mijn ouders zou ik in de problemen kunnen komen door klacht in te dienen, gezien mijn Roemeense afkomst’

 

‘Ik herinner me nog goed de reactie van mijn ouders toen ik het hen vertelde. Ze konden amper geloven wat ik hen net had verteld. Toch dachten we er niet aan om een klacht in te dienen. Mijn ouders zijn van mening dat de kans groot is dat ze ons niet geloven of dat ik in problemen zou kunnen komen omdat we Roemeens zijn. Natuurlijk ben ik mijn geld wel kwijt, want ik heb niet veel geleerd. Ik denk dat het voor mijn moeder moeilijker zou zijn om klacht in te dienen omdat ze niet goed Nederlands spreekt. Maar als ik het zelf zou doen, denk ik wel dat meer mensen mij zouden geloven. Ze hebben de mentaliteit dat sommige mensen racistisch kunnen zijn en je daarom niet geloven. Of dat er toch niets gedaan wordt als je de enige bent die een klacht indient.’

Nick Arys van het departement Mobiliteit en Openbare Werken: ‘Bij grensoverschrijdend gedrag kan de kandidaat best een klacht neerleggen bij de politie, zodat zij dit verder kunnen onderzoeken en verdere stappen kunnen nemen. Daarnaast kan een kandidaat dit ook melden bij het Departement Mobiliteit en Openbare Werken dat toezicht houdt op de erkende rijscholen. Zelfstandige instructeurs vallen niet onder het toezicht van de Vlaamse overheid. Contact opnemen met het departement kan via ons contactpunt. Bij zware inbreuken raden wij altijd aan om klacht in te dienen bij de politie.’

 

https://departement-mow.vlaanderen.be/nl

 

Tekst: Marte Everaerts, eindredactie: Eline September & Jolien Pollet
Foto: Nadine Shaabana via Unsplash