09/12/2021

Wie volgt voetballer Charles De Ketelaere op als Belofte van het Jaar?

Op 19 december komen we op het Sportgala te weten wie Belofte van het Jaar wordt. Sportspress ( de Belgische Beroepsbond van Sportjournalisten, red.) maakte op 9 december bekend welke drie atleten hiervoor in aanmerking komen. Gewichthefster Nina Sterckx (19) en wielrenners Thibau Nys (19) en Florian Vermeersch (22) zijn de drie genomineerden.

Het jaar 2021 bezorgde ons veel gloriemomenten in de sport. Niet enkel de glansprestaties van wielrenner Wout van Aert of de gouden medaille van turnster Nina Derwael op de Olympische Spelen in Tokio zullen de geschiedenisboeken induiken. Ook huzarenstukjes van de beloften bezorgen ons land hoop voor de komende jaren.

Elk jaar wordt op het Sportgala de Sportman en Sportvrouw van het Jaar verkozen. Daarnaast staan nog enkele andere categorieën in de spotlights: Belofte, Ploeg, Coach en Paralympiër van het Jaar. Op 30 november verscheen er op de site van Sportspress.be een lang lijstje met genomineerden van de verschillende categorieën. Onder andere turnster Jutta Verkest, voetballer Loïs Openda, sprintster Rani Rosius en wielrenner Cian Uijtdebroeks kwamen dankzij hun knappe prestaties van het afgelopen jaar terecht in de long list voor mogelijke Sportbelofte van het Jaar. Uiteindelijk zal Nina Sterckx, Thibau Nys of Florian Vermeersch voetballer Charles De Ketelaere (Club Brugge) opvolgen.

De genomineerden: gewichthefster Nina Sterckx (19)

Je herinnert je Nina Sterckx misschien in tranen op de Olympische Spelen in Tokio. Bij het onderdeel Stoten (onderdeel waarbij het gewicht in twee bewegingen boven het hoofd wordt getild, red), slaagde ze erin om 99 kilogram te tillen. Ook 101 kilogram stak ze de lucht in, maar de jury keurde haar poging af. De jonge gewichthefster barstte hierna in tranen uit. Uiteindelijk bemachtigde ze nog een vijfde plaats in de categorie -49 kg. Een indrukwekkende prestatie waarvoor ze zelfs op dieet ging. Om een ticket voor de Olympische Spelen op zak te kunnen steken, vermagerde Sterckx tien kilo op vier maanden. Haar doorzettingsvermogen en knappe plaats op de Olympische Spelen leveren haar naast een olympisch diploma nu ook een nominatie op voor Belofte van het Jaar.

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door Nina Sterckx (@nina.sterckx)

De genomineerden: wielrenner en veldrijder Thibau Nys (19)

Thibau Nys ploetert niet alleen goed door de modder en het zand in de cross, maar blinkt ook uit op de weg. Nys greep in februari 2021 nog naast een plaats in de Belgische selectie voor het Wereldkampioenschap veldrijden voor beloften in Oostende. Deze kater spoelde hij in de zomer door. Na het veldritseizoen haalde hij zijn wegfiets vanonder het stof om wat wielerwedstrijden op de weg te betwisten.

In de Ronde van Vlaams – Brabant wist het talent van Baal twee ritten en het puntenklassement te winnen. Ook twee ritten in de Ronde van Namen schreef hij op zijn naam. Zijn goede resultaten leverden hem een selectie op voor het Europees Kampioenschap wielrennen voor beloften in het Italiaanse Trento. Als underdog sprintte hij naar de Europese trui en verbaasde hij heel België met zijn sprinttalent. Op het Wereldkampioenschap wielrennen in Leuven, sprintte hij tussen de beloftes naar een knappe zesde plaats. Vader en voormalig veldrijder Sven Nys, was alvast trots op zijn zoon.

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door Thibau Nys (@thibau_nys)

De genomineerden: wielrenner Florian Vermeersch (22)

Florian Vermeersch is naast gemeenteraadslid in Lochristi ook profwielrenner bij Lotto-Soudal. Dit jaar wist de Gentenaar een indrukwekkend resultaat op te tekenen in de klassieker Parijs-Roubaix. In een historische Parijs-Roubaix waar modder, slijk en regenwater de renners om de oren vlogen, maakte Vermeersch indruk. Samen met de Italiaan Sonny Colbrelli en de Nederlander Mathieu van der Poel reed hij naar de velodroom in Roubaix om te sprinten naar de overwinning. Uiteindelijk moest de jonge wielrenner tevreden zijn met een tweede plaats. Een tweede plaats die wel aanvoelt als een grote overwinning. Hij zette een beter resultaat neer dan ervaren renners als Mathieu van der Poel en Wout van Aert. Florian Vermeesch maakt het lijstje van de genomineerden van Sportbelofte van het Jaar compleet.

Genomineerden andere categorieën:

Sportvrouw van het Jaar: Emma Meesseman (basket), Nina Derwael (turnen) en Nafi Thiam (zevenkamp)

Sportman van het Jaar: Wout Van Aert (wielrennen), Bashir Abdi (marathon) en Matthias Casse (judo)

Ploeg van het Jaar: Belgian Cats(basket), Belgische jumpingploeg (paardensport), Red Lions (hockey)

Coach van het Jaar: Roger Lespagnard (trainer Nafi Thiam), Felice Mazzu (trainer Union) en Shane Mcleod (trainer Red Lions)

Paralympiër van het Jaar: Michèle George (paardensport), Peter Genyn (atletiek), Joachim Gérard (tennis)

 

Tekst: Amber De Pau, eindredactie: Liam Verbinnen
Foto: Daniel Norin via Unsplash