21/01/2022

Basketster Hanne Mestdagh begint nieuw hoofdstuk bij Duitse ploeg Saarlouis Royals: ‘Ik kijk ernaar uit om terug op het veld te staan’

In de zomer stond ze nog met de Belgian Cats op de Olympische Spelen in Tokio, nu kan je Hanne Mestdagh (28) terugvinden in het Duitse Saarlouis. De Duitse club is haar derde ploeg van dit basketbalseizoen. Met de Spaanse club Las Palmas kende ze een moeilijk seizoensbegin, maar nu is de Belgische basketster klaar voor een nieuwe start in Duitsland. ‘Alles is hier in orde en tot in de puntjes geregeld. De Duitse ‘pünktlichkeit’ zoals ze zeggen. Dat geeft een goed gevoel als speelster’, aldus Hanne Mestdagh.

Hanne trok in het begin van haar basketbalcarrière naar Amerika. Daar speelde ze voor de Amerikaanse universiteit Colorado, waar ze ook studeerde. ‘Amerika heeft een andere sportcultuur. Daar leven ze voor hun sport. Ik heb daar in de mooiste arena’s gespeeld en er waren de beste faciliteiten. Een speciale ervaring waarvan ik blij ben dat ik die gedaan heb’, vertelt Hanne.

Duitse competitie

Na haar eerste avontuur in het buitenland speelde Hanne een seizoen in eigen land bij Castors Braine vooraleer ze weer het buitenland opzocht. Van 2016 tot en met 2017 speelde ze in de Duitste competitie bij Eisvögel USC Freibrug. De Duitse competitie is haar dus niet vreemd. ‘Saarlouis had wel mijn voorkeur want ik ken de competitie doordat ik nog bij Freiburg heb gespeeld. Ik heb goede herinneringen aan mijn tijd bij Freiburg. Nu staan ze tweede in het klassement, dus een uitdaging om tegen te spelen. Naar die wedstrijd kijk ik uit.’

‘Daarnaast was de Spaanse cultuur en het mooie weer ook mooi meegenomen’

Na Freiburg keerde de basketster terug naar België en speelde ze drie seizoenen bij Namen. Zo speelde Hanne terug in eigen land en daar ziet ze voordelen in: ‘Je bent dicht bij jouw familie en vrienden en op elke match is er wel iemand aanwezig die je kent. Op zondag ben je vrij en dan kan je naar huis gaan om bij je familie te zijn. Dan ben je even weg uit die basketbalbubbel.’

Olympische Spelen

Haar laatste seizoen met Namen sloot ze goed af door kampioen van België te worden. In juni veroverde ze met de Belgian Cats een bronzen medaille op het Europees kampioenschap na winst tegen Wit-Rusland. In de zomer volgde het hoogtepunt en trok ze naar de Olympische Spelen in Tokio. De Belgian Cats haalden knap de kwartfinale. Hanne besloot een nieuw hoofdstuk te beginnen en tekende in augustus bij de Spaanse ploeg Las Palmas in Gran Canaria.  ‘Door de landstitel met Namen, brons op het EK en na de Olympische Spelen vond ik dat een logische volgende stap om naar het buitenland te trekken. Ik koos voor Las Palmas omdat de Spaanse competitie me aansprak. Daarnaast was de Spaanse cultuur en het mooie weer ook mooi meegenomen.’

‘Nu wordt thuis zijn waardevoller’

Hanne’s avontuur liep niet zoals ze verwacht had. Na drie maanden kondigde ze aan dat ze Las Palmas zou verlaten. ‘Ik merkte al snel dat er geen professionele setting was. Ik voelde me er niet goed. Het is niet leuk om halverwege het seizoen te stoppen want ik had wel een goede band met mijn ploegmaats en de staf. Het leven was er fantastisch, maar ik ging daar naartoe met ambitie om iets bij te leren en beter te worden. Dat gegeven was er niet en dan moet je aan jezelf denken. Ik heb zeker geen spijt van mijn beslissing ook al was ze niet leuk om te nemen. Ze begrepen het ook en mijn ploegmaats hebben me nog een mooi afscheid gegeven. Dat hoofdstuk was dan wel mooi afgesloten.’ Na een interlandbreak met de nationale ploeg, hield de basketster een tussenstop in Polen. Bij AZS UMCS Lublin had ze een contract van zes weken. ‘Ik kwam van een ontgoochelende ervaring in Gran Canaria terecht in Polen. Meteen merkte ik dat het een hele professionele club is. Er was een kinesist en een physical coach, dat is vanzelfsprekend, maar dat was er niet in Spanje’, aldus Hanne.

 

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door Hanne Mestdagh (@hannemestdagh)

Alleen op je appartement

Tijdens de trainingen en wedstrijden omring je je als atleet in teamverband met je ploegmaats en staf. Als die er niet zijn, zit je alleen op je appartement. Voor Hanne is dat ook niet altijd makkelijk als ze in het buitenland is. ‘Je hebt wel je ploegmaats, maar daarna ga je naar jouw appartement en zit je te wachten op de volgende training. Als alles goed gaat, is dat leuk, maar in Spanje was dat niet het geval. Vijf jaar geleden had ik daar minder last van. Nu wordt thuis zijn waardevoller.’

In Duitsland hoopt Hanne alvast met haar ploeg Saarlouis Royals een goed einde te breien aan een seizoen dat voor haar stroef begon. ‘Ik hoop het seizoen goed en positief te eindigen met mijn ploeg in Saarlouis. Op het einde van het seizoen kan ik de balans opmaken.’

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door Hanne Mestdagh (@hannemestdagh)

Tekst: Amber De Pau, foto: © Hanne Mestdagh