19/01/2022,

Belgian Cat Jana Raman: ‘België vertegenwoordigen op de Olympische Spelen was mijn grote droom’

Basketster Jana Raman woont in Valencia samen met haar vriend Sam Van Rossom. Tot december speelde Raman voor de Spaanse topclub Valencia BC. Toen maakte ze bekend dat ze zwanger is, waardoor haar carrière nu gepauzeerd is. Afgelopen zomer was ze met de Belgian Cats actief op de Olympische Spelen.

Raman speelde tot 2018 basketbal op het hoogste niveau in België. Ze speelde onder meer bij DS-Waregem BC, Kangoeroes Boom en Kangoeroes Basket Willebroek. Tijdens deze periode volgde Raman de opleiding podologie. Na het behalen van haar diploma besloot ze aan de slag te gaan als podologe op haar vroegere stageplaats. Zo combineerde ze profsport met een fulltime job.

Buitenland

In 2018 kwam de kans om in het buitenland te gaan basketten. Raman vertrok naar de Spaanse club Glaret Valencia Benimaclet. ‘Het was geen moeilijke keuze’, vertelt de Oost-Vlaamse. ‘Mijn vriend (Sam Van Rossom) speelde al in Valencia, dus konden we samen gaan wonen. Privé was het dus geen moeilijke stap, op sportief vlak wel: Ik kwam in een nieuwe competitie terecht en moest me aanpassen aan het niveau en aan de Spaanse taal.’

Een jaar later maakte ze de overstap naar de eersteklasser Valencia BC. Bij dit team speelde Raman één seizoen. In het seizoen 2020-2021 kwam ze uit voor een andere eersteklasser: Estudiantes Madrid. Begin september 2021 tekende Raman een contract bij Nou Paterna. Deze club speelt in de tweede klasse van het Spaanse vrouwenbasketbal en is een partnerclub van Valencia BC, een van de vorige teams van Raman. Tot december 2021 werd ze door Nou Paterna uitgeleend aan Valencia BC.

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door Jana Raman (@ramanjana42)

Hoger niveau

Raman voelt dat ze in Spanje een betere basketster is geworden en dat haar spelniveau naar een hoger niveau is gestegen. Daar heeft ze een goede verklaring voor: ‘In België werkte ik overdag als podologe en baskette ik ’s avonds. In Spanje focus ik me 100% op basketbal.’ In onderstaande video geeft Raman meer uitleg over het verschil tussen basketten in België en in Spanje.

Lees verder onder de video.

Belgian Cats

Sinds 2009 behoort Raman tot de Belgian Cats, de Belgische nationale vrouwenbasketbalploeg. Ze beleefde al heel wat mooie momenten waaronder de Olympische Spelen van afgelopen zomer. ‘Toen ik in 2009 bij de Cats kwam, was deelnemen aan de Spelen toch dé grote droom. De kwalificatie voor de Olympische Spelen was een fantastisch moment, omdat we daar echt euforisch waren: we hadden ons grote doel bereikt.’ De Cats werden in de kwartfinale uitgeschakeld door thuisland Japan. ‘We verliezen met 86-85, met één puntje verschil. Dat was frustrerend. We hadden het gevoel dat het onze eigen fout was, omdat we te veel kansen hadden weggegeven. We hadden controle moeten houden en die match gewoon moeten winnen.’ Er heerste na die match dus vooral teleurstelling bij Raman en de andere Cats. Enkele maanden later is Raman toch vooral heel trots: ‘Het was een fantastische ervaring om België te vertegenwoordigen op de Olympische Spelen. Mijn grote droom is in vervulling gegaan.’

En dan waren er na de Olympische Spelen de uitspraken van sportjournalist Eddy Demarez over de Belgian Cats. Hoe die binnen kwamen in de groep vertelt Raman in de volgende video.

De tekst gaat verder onder de video.

 

Zwanger

Begin december maakten Jana Raman en haar partner Sam Van Rossom bekend dat ze een kindje verwachten. ‘Het is geen ongelukje (lacht). Het plan was om na de Spelen in 2020 voor een kindje te gaan. Door het coronavirus zijn de Olympische Spelen een jaar uitgesteld en zo ook onze kinderplannen.’ Door die zwangerschap mag Raman even niet basketten. Betekent dit een pauze of het einde van haar carrière? ‘Alles hangt af van hoe mijn lichaam reageert na de bevalling. Als ik niet meer topfit raak, dan stop ik. Maar als ik me goed voel dan blijf ik basketten. Op dit moment staat mijn carrière gewoon op pauze en voel ik me nog steeds basketster.’

 

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door Jana Raman (@ramanjana42)

Tekst: Lennert Van Caster
Video’s: Lennert Van Caster
Foto: © Jana Raman