06/01/2022

Charlotte Bornauw: ‘Iedereen kan koken, maar niet iedereen wil het’

Als kind stond ze al in de keuken met haar mama en als jongvolwassene stort ze zich volledig op haar eigen foodblog. De 20-jarige studente tandheelkunde Charlotte Bornauw richtte drie jaren geleden “Puur_Charlotte” op. ‘Ik postte vaak Instagram Stories van mijn eten op mijn persoonlijk account, maar veel van mijn volgers wilde dat misschien niet zien. Daarom maakte ik een aparte pagina aan en zo is “Puur_Charlotte” geboren.’ 

Van waar komt je interesse in koken?

‘Ik heb altijd graag gekookt. Als kind hielp ik mama vaak in de keuken en vandaag koken we nog steeds veel samen. De meeste gerechten die ik post zijn zelf bedacht, maar soms schakel ik mama haar hulp in voor advies over de kruiding bijvoorbeeld. Koken en genieten van goed eten zit echt in de familie. Wij gaan nooit een restaurant binnen zonder de online recensies te lezen.’

Heeft de naam “Puur_Charlotte” een bepaalde betekenis?

‘Niet echt. Ik moest een naam vinden voor mijn blog maar had aanvankelijk niet veel inspiratie. Veel andere foodbloggers hebben “kookt” in hun naam, dus ik wilde iets anders dan “Charlotte kookt”. Daarnaast wilde ik ook niet de nadruk op “gezond” leggen. Wat is gezond zelfs? Dat is iets subjectiefs naar mijn mening. Het was uiteindelijk mijn papa die op de naam “Puur_Charlotte” kwam. Ik vond het wel goed klinken dus ik ging ervoor.’

Je studie tandheelkunde combineren met je foodblog lijkt me uitdagend.

‘Het is zeker tijdrovend. Mijn volgers zullen wel merken wanneer mijn examenperiode bijvoorbeeld begint, dan post ik veel minder. Maar als je iets graag doet, dan maak je daar tijd voor. Wanneer mensen zeggen dat ze nooit tijd hebben om te koken, geloof ik ze niet. Doorheen de week maak je daar gewoon tijd voor, je moet toch eten?’

Wat vind je écht belangrijk bij het koken van je gerechten?

Oosterse quinoa salade met scampi’s

‘Ik probeer in mijn persoonlijk leven vlees te mijden. Maar op mijn blog wil ik voor iedereen iets koken, dus af en toe maak ik ook gerechten met vlees. Ik vind het vooral belangrijk dat je evenwichtig eet. Ik leef onder het motto “van alles een beetje”. Het leven is veel te kort om enkel crackers met cottage cheese te eten. Daarnaast ben ik een grote fan van groenten. Ik probeer altijd groenten te verwerken in mijn gerechten. Je kan daar zo veel mee doen en dat beseffen mensen soms niet.’

Probeer je dan met seizoensgebonden groenten te werken?

‘Ik probeer dat te doen, maar vind dat wel moeilijk. Ik let vooral op met fruit. Nu ga ik bijvoorbeeld geen frambozen of aardbeien meer eten. Qua groenten post ik rond deze tijd wel makkelijker een receptje met pompoen dan met tomaat.’

Wat zijn vijf woorden die je zou gebruiken om jezelf en je kookplatform te beschrijven?

‘Groenten, evenwichtigheid, genieten, snel en passie. Zoals ik al zei vind ik het belangrijk dat je een evenwichtig voedingspatroon hebt met veel groenten. Ik probeer ook redelijk snelle gerechtjes te bedenken zodat je geen uren in de keuken moet spenderen. De meeste van mijn recepten hebben een gemiddelde bereidingstijd van dertig minuten. Koken is echt mijn passie. Het is rustgevend en ik vind het geweldig om te experimenteren. Soms mislukt er eens iets, maar dan probeer ik het opnieuw en lukt het wel.’

Kan je een voorbeeld geven van zo’n mislukt experimentje?

‘Afgelopen zomer heb ik iets verschrikkelijks gemaakt (lacht). Ik wilde Aziatische noedels maken met kip, groenten, pindanoten, sojasaus en een spiegelei on top. Op foto zag het er mooi uit maar qua smaak dacht ik na de eerste hap meteen “oei”. Vooral de sojasaus was mislukt. Dat gerechtje heb ik uiteraard niet gepost op mijn blog.’

Op welk gerecht ben je daarentegen het trotst?

‘Ik ben echt trots op mijn frangipanes. Iedereen zegt toch dat ze lekker zijn (lacht). Het heeft me wel drie pogingen gekost om ze op punt te krijgen, maar dat was het waard. Bakken is sowieso moeilijker doordat je de ingrediënten precies moet afwegen.’

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door Puur Charlotte (@puur_charlotte)

Volgens de welbekende kok Gusteau uit de Disneyfilm Ratatouille kan iedereen koken. Vind jij dat ook?

‘Absoluut. Je mag niet zeggen dat je niet kan koken. Mensen die dat zeggen willen meestal niet koken, maar dat betekent niet dat ze het niet kunnen. Ik zeg niet dat iedereen taarten van vijf verdiepingen kan maken, maar ik geloof wel dat iedereen de basics kan. Of je nu zelf recepten bedenkt of via een recept eten maakt, het blijft koken. Iedereen kan het, maar niet iedereen wil zijn tijd erin steken.’

Heb je enkele tips voor beginnende koks?

Koude pastasalade met groene groenten, kip & mozzarella

‘Zet je er aan. Je moet niet beginnen koken met de gedachte dat je het niet kan, want dat is niet waar. Begin met iets simpels en bouw rustig op. Mijn gerechtjes zijn echt toegankelijk voor beginnende koks. Het belangrijkste is dat je er gewoon aan begint en er plezier aan beleeft.’

Je studeert tandheelkunde, iets totaal verschillend van de culinaire wereld. Zou je in de toekomst van je hobby je job willen maken?

‘Mijn droom is om een eigen lunchbar te openen, maar er zijn er al zó veel. Hetzelfde met foodbloggers. Het lijkt me moeilijk om daarvan te blijven leven. Daarnaast wil ik koken nooit als verplichting ervaren. Als je van een foodblog wil leven, moet je na een tijd commercieel werken met sponsors. Dat wil ik helemaal niet. Ik wil niet verplicht worden om bijvoorbeeld een gerecht met Boursin te bedenken omdat zij mij sponsoren. Koken moet leuk en creatief blijven. Ik blijf doorgaan met mijn blog zo lang ik er plezier aan beleef. Ik vind het fantastisch wanneer mensen zeggen dat ze een recept van mij gemaakt hebben. Daarvoor doe ik het. Het geeft me plezier dat mensen mijn gerechtjes maken.’

Tekst: Maaike Huegaerts, eindredactie: Akyna Peeters
Foto’s: © Charlotte Bornauw