20/01/2022,

Ex-wielrenner Frederik Backaert: ‘Ik werd alleen nog opgesteld in kleine koersen’

Frederik Backaert is een ex prof wielrenner die reed voor Wanty-Gobert en B&B Hotels. Op 31 december 2021 zette Frederik een punt achter zijn carrière om te gaan werken op de boerderij samen met zijn vader en nonkel. ‘Mijn vader is 71 jaar oud, ik kon die moeilijk alleen al dat zwaar werk laten doen’.

De 31-jarige Oost-Vlaming uit Michelbeke, gekend voor de Berendries uit tal van Vlaamse voorjaarskoersen, begon in 2012 aan zijn wielerdroom als stagiaire bij het voormalige Landbouwkrediet. In 2014 word hij prof bij de Waalse ploeg van Hilaire Van Der Schueren, Wanty – Groupe Gobert. Bij deze formatie heeft hij twee maal mogen deelnemen aan de Ronde van Frankrijk. In 2020 kiest Backaert voor een buitenlands avontuur bij het Bretoense B&B Hotels, de ploeg rond spurter Bryan Coquard. ‘De beleving daar sprak me vooral aan, maar ook de cultuur met de Keltische invloeden. Al ik had ik het me helemaal anders voorgesteld’.

Groene schijn

Frederik Backaert kwam in 2020 bij B&B Hotels in een heel nieuwe omgeving. ‘Het was er veel meer gestructureerd dan bij Wanty in die tijd. De budgetten lagen er veel hoger en dat merkte je wel. Een Franse renner kreeg veel meer betaald bij een Franse ploeg, maar ook een buitenlandse renner werd heel goed betaald.

‘Op dit moment geniet ik meer op de boerderij, dan van fietsen’

Al was het niet allemaal zo tip top in orde bij de appelblauwzeegroene ploeg. ‘De fietsen van KTM voldeden niet aan de eisen van de renners in de ploeg, daarnaast waar de banden allesbehalve goed, zeker wanneer het regende.’ Bij een Franse ploeg is het vaak voor de ‘grotere’ wedstrijden opboksen tegen de Fransmannen binnen de ploeg, zeker voor een Ronde van Frankrijk. Dit merkte ook Frederik Backaert op: ‘Voor de Tour werd er altijd gekozen voor een fransman, ongeacht de kwaliteiten. B&B Hotel rijdt vooral koersen in Frankrijk en België. Ik stond enkel nog aan de start voor de Belgische wedstrijden, dat was wel jammer.’

Frederik Backaert reed in zijn carrière twee keer de ronde van Frankrijk, wat voor hem meer dan genoeg was: ‘drie weken aan één stuk presenteren is echt heel zwaar, dat is een heel ander niveau.’

Na twee seizoen bij B&B Hotels besluit Frederik Backaert om zijn contract niet te verlengen. Hij stopt aan het einde van 2021 zelfs als wielrenner. ‘De laatste twee jaar heb ik niet meer genoten van de sport, ook mede door corona, en door wat ik allemaal heb meegemaakt met managers. Op dit moment geniet meer op de boerderij, dan van fietsen’, zegt Frederik.

Sint-Michaëlshoeve

Als vanaf hij kind is zit Frederik Backaert dagelijks op de boerderij. Tot kort combineerde hij dit samen met het wielrennen. ‘ In ochtend ging ik gaan trainen en dan in de namiddag hielp ik op de boerderij. Het zal al langer in zijn hoofd dat er een dag ging komen dat hij ging stoppen met wielrennen om voltijds te focussen op de boerderij. ‘Mijn vader is al 71 jaar en het was al een paar jaar dat ik merkte dat het moeilijk was. Ons landbouwbedrijf is ook niet van de kleinsten, dus het is wel elke dag hard werken van ‘s morgens vroeg tot ’s avonds laat.’

We zullen Frederik Backaert niet meer terugzien in het wielerpeloton. Hij won in zij carrière een rit in de ronde van Oostenrijk en werd een keer tweede in zijn lievelingskoers de Tro Bro Leon.

Reportage, tekst en foto: Wout De Smedt