30/01/2022

Kris Bellon: “Er zijn zo’n 1.000 refs te weinig in België”

Cis Bellon is 21 jaar en scheidsrechter op hoog niveau in het voetbal. Elk weekend fluit hij een wedstrijd bij tweede amateurs. Het is een familiemicrobe, want vader Kris Bellon is ook ex-scheidsrechter. Nu begeleidt hij enkele jonge scheidsrechters met hetzelfde doel als Cis om zo hoog mogelijk te geraken.

“De ideale scheidsrechter is iemand die vroeger zelf voetbal heeft gespeeld. Dan begrijpt hij het spel sneller”, zegt Kris Bellon, hoofd van de Belgische Scheidsrechtersbond. Hij bekijkt samen met andere collega’s het proces van scheidsrechters die mogelijk kunnen doorstoten naar de hoogste categorieën van scheidsrechter.

Bij de jongens in opleiding zit ook zijn zoon Cis Bellon, student psychologie aan de KU Leuven. Hij combineert studies met (top)sport. “Je bent zeker een dag kwijt voor het begeleiden van een wedstrijd.” Cis begon zijn voetbalcarrière bij het kleine SK Steenhuffel. Hier kwam hij voor het eerst in aanraking met de scheidsrechterswereld. Hij startte met fluiten bij de laagste categorieën, waarna hij op vijftienjarige leeftijd een opleiding genoot met twee andere ploeggenoten. Na de opleiding was hij een officiële scheidsrechter. Vijf jaar later zit Cis Bellon al bij tweede Amateurs.

“Je bent altijd een beetje kop van jut. Er is altijd een verliezende ploeg of het is gelijk en vaak is volgens hun de scheidsrechter in fout”, zegt Cis. Tijdens de match tussen Eendracht Aalst en KSK Tongeren liep het ook niet van een leien dakje. De supporters schelden Cis en zijn assistenten na de match de huid vol . “Als ref hoor je dit amper of niet. Plus je moet je er ook boven kunnen zetten.”

Bekijk de reportage hieronder

Reportage en tekst: Wout De Smedt

Foto: Kenneth Demaret