05/01/2022

LIJSTJE – Nieuwe sporten die de Olympische Spelen hipper dan ooit maken

Tijdens de eerste moderne Olympische Spelen in 1896 in het Griekse Athene stonden er amper negen sporten op het olympisch programma. Op de Spelen in Tokio van afgelopen zomer waren dat er 33. Vijf nieuwe sporten deden hun intrede en op de Olympische Spelen van Parijs in 2024 komt er nog een sport bij.

Skateboarden

Skateboarden is niet enkel een hippe sport die je enkel tegenkomt in skateparken in de buurt. Afgelopen zomer zag je skateboarders van wereldklasse aan het werk op het grootste sportevenement ter wereld, de Olympische Spelen. Voor België reisden Lore Bruggeman en Axel Cruysberghs met hun skateboard af naar Tokio. Zij kwamen in actie bij de discipline street. Lore strandde in de kwalificaties op de elfde plaats, voor de finale was enkel een plaats weggelegd voor de eerste acht. Axel werd dertiende.

In het skateboarden zijn twee disciplines, street en park. Bij street voert de skater tricks uit op trappen, hellingen en rails. In Park worden de tricks tijdens sprongen uitgevoerd in bowls. Deze sport maakt sinds de Olympische Spelen in Tokio van afgelopen zomer officieel deel uit van het olympisch programma. In 2024 zien we de beste skateboarders van de wereld weer aan het werk in Parijs.

Sportklimmen

In Tokio werd voor het eerst in de geschiedenis een klimmuur neergezet voor de competitie sportklimmen. Deze sport bestaat uit drie disciplines. De klimmers leggen een driekamp af en moeten dus elke discipline tot een goed einde weten te brengen. De drie disciplines zijn speed, boulder en lead. Bij de speeddiscipline is het de bedoeling dat je het klimparcours zo snel mogelijk aflegt. Daarna is het aan de discipline boulder. De klimmers leggen vier keer een route af zonder zekering, maar het parcours ligt wel dichtbij de vloer. Ze krijgen telkens vijf minuten. Eindigen doen ze met de leaddiscipline. Elke klimmer legt een klimroute van vijftien meter hoog af. Hoe hoger je gaat, hoe moeilijker de route wordt.

In Parijs zal deze sport weer te bewonderen zijn op de Olympische Spelen.

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door The Olympic Games (@olympics)

Surfen

Op zo’n 65km van Tokio, in Chiba, werd de surfcompetitie van de Olympische Spelen gehouden. Twintig mannen en vrouwen namen op hun shortboard(een bord met een lengte van 160cm, red.) deel aan het surfen. De jury beoordeelt de surfers per golf en ze kijken naar de moeilijkheid, creativiteit, snelheid en flow. De surfers krijgen 30 minuten de tijd en mogen op maximaal 25 golven surfen. De twee golven waarop de surfers de beste score neerzetten, tellen mee voor de eindscore.

Voor de Spelen in Tokio wist geen enkele Belg zich te kwalificeren. In Parijs hebben we weer een kans om een Belg aan het werk te zien want ook daar is er weer een surfcompetitie. De surfers hoeven dan niet af te reizen naar Parijs. De surfcompetitie vindt plaats voor de kust van Tahiti, in Frans-Polynesië, in de Stille Oceaan. Daar zijn namelijk krachtige golven.

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door The Olympic Games (@olympics)

Breakdance

Dat de Olympische Spelen in Parijs hipper zullen zijn dan de eerste moderne Spelen in Athene is een feit. Naast skateboarden, surfen en sportklimmen is er ook een competitie weggelegd voor de breakdancers. In Parijs wordt het breakdancen in 2024 voor het eerst een olympische sport. Deze acrobatische sport stond nog nooit op het programma van de Spelen. Enkel op de Olympische Jeugdzomerspelen van 2018 in het Argentijnse Buenos Aires stond breakdance op het programma. Onze Belgische Maxime Blieck, alias Madmax, is alvast een kanshebster voor een kwalificatie voor de Spelen in Parijs van 2024. De toevoeging van breakdance aan het programma maakt de Olympische Spelen artistieker volgens Tony Estanguet, het hoofd van het organisatiecomité van Parijs 2024. Tijdens de Spelen in de Franse hoofdstad staan 32 sporten op de planning.

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door Red (@bgirlmadmax)

Karate

Hoewel deze sport in Tokio nog op het programma stond, zal deze in Parijs niet meer te zien zijn. Op de Olympische Zomerspelen van Tokio in de zomer van 2021 was er voor het eerste een karatecompetitie. Deze bestond uit twee disciplines: kumite en kata. Bij kumite is er een gevecht tussen twee deelnemers. Hierbij zijn er drie verschillende gewichtscategorieën. Kata is een solodiscipline waarbij de deelnemer vastgelegde bewegingen moet uitvoeren tegen een denkbeeldige tegenstander.

Honkbal en softbal

In 2012 werden beide sporten geschrapt van het olympisch programma door het Internationaal Olympisch Comité (IOC). Op de Spelen van Tokio in 2021 werden ze terug opgenomen in de lijst van olympische sporten. In Parijs in 2024 zullen de sporten weer niet meer te zien zijn. Honkbal wordt enkel door mannen beoefend en softbal door vrouwen. Bij softbal is het veld kleiner dan een honkbalveld en is de bal groter. De Japanse vrouwen wonnen het goud bij softbal en de mannen uit Cuba veroverden bij honkbal de gouden medaille.

Naast deze nieuwe sporten zijn er in heel wat klassieke sporten nieuwe disciplines ontstaan. In Tokio was er voor het eerst een 3×3 discipline in het basketbal. Op een half basketbalveld spelen twee ploegen van telkens drie spelers tegen elkaar. Onze Belgische ploeg werd knap vierde. In verschillende sporten zijn er ook mixed-gender competities. In sporten als atletiek en triatlon bestaan de landenteams in de aflossingswedstrijden uit twee vrouwen en twee mannen.

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door The Olympic Games (@olympics)

Tekst: Amber De Pau, foto: © Bert Sterckx