03/01/2022

Rapper Clank (18): ‘Ik denk zelfs dat het beter was om te starten in de coronapandemie’

De coronapandemie deelt rake klappen uit aan de muzieksector. Niet alleen gevestigde waarden hebben het moeilijk, maar dat geldt ook voor beginnende artiesten. Hoe moeilijk is het voor hen om een muzikale carrière te lanceren in coronatijden? En hoe proberen ze zichzelf in de kijker te spelen? De 18-jarige rapper Clank (Wannes Stok) tekende in augustus een contract bij platenlabel Noncha Records. Sindsdien werkt hij aan zijn doorbraak. ‘Ik ben Noncha Records heel dankbaar.’

Clanks passie voor muziek ontstond al op jonge leeftijd. Als kind luisterde hij veel naar muziek en mocht hij optreden met zijn nonkel, die zanger is. ‘Ik vond het lachen om met mijn nonkel op het podium te staan. Daarna begon ik samen met vrienden muziek te maken. We deden dat in mijn garage of tuinhuis. Op een bepaald moment plaatsten we een nummer online en zo ben ik in de muziekwereld gerold.’

Noncha Records
In de loop van de jaren bleef Clank thuis muziek maken, tot hij in augustus een contract tekende bij platenlabel Noncha Records. Dat is een label, opgericht door de 20-jarige producer Ariël Hauspie. Noncha Records bestaat ongeveer een jaar en focust zich momenteel vooral op Nederlandstalige hiphop.

‘Een vriend van mij had een studiosessie geboekt bij Ariël en vroeg me om mee te gaan. We hebben daar één nummer met ons tweeën opgenomen. Daarna namen we elk apart nog een ander nummer op. Na de sessie kreeg ik een bericht van Ariël, waarin stond dat hij nog een paar opnames met mij wou doen. Een week later ging ik alleen terug naar de studio en sindsdien werken we samen. Ik voelde hem en hij voelde mij.’

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door Ꮯꮮꭺɴꮶ (@clank.be)

Coronatijden
Clank ondertekende zijn contract in coronatijden. Voor heel wat beginnende artiesten is dat een periode, die roet in het eten gooit. Zij zien hun eerste optredens vaak in rook opgaan en de feestelijke voorstelling van hun eerste EP komt er niet. Het coronavirus maakt verschillende artiesten daardoor ongelukkiger.

Voor Clank is dat anders. Hij ziet voordelen in de situatie. ‘De afgelopen tijd was voor mij makkelijker, want ik moest niet naar school of gaan werken. Ik ging gewoon naar de studio met mondmasker. Ariël en ik waren allebei getest, we mochten dus bij elkaar zijn. We hadden heel veel tijd om nummers te maken, te plannen en uit te brengen. Dat heeft ons wel geholpen met het proces zelf. Ik denk zelfs dat het beter was om te starten in de coronapandemie. Iedereen zat op zijn of haar smartphone en wou weten wat er aan de hand was. Als er dus een liedje uitkwam, hadden ze het ook meteen gezien.’

‘Het was zeker geen bewuste keuze om mijn muzikale carrière te lanceren in coronatijden. Mijn eerste release Vibe was al klaar, voordat ik bij Noncha Records tekende. Ik had alleen nooit iets gedaan met het nummer. Toen ik dan later bij het label terechtkwam, vond Ariël dat we een aantal nummers moesten uitbrengen. De release van Vibe kwam dus toevallig in de coronapandemie.’

‘Ik wil heel graag mensen inspireren met mijn muziek’

Debuutsingle en EP
Een maand na de eerste release, bracht Clank zijn debuutsingle Wat Als uit. Dat is een samenwerking met Jelle, een rapper die ook tekende bij het label. Het nummer kreeg een videoclip en maakte deel uit van Clanks eerste EP Visitekaartje, dat twee weken later werd uitgebracht. De vijf nummers op het EP waren een resultaat van de tijd, die hij samen met Ariël in de studio doorbracht. ‘Het was speciaal om een debuutsingle uit te brengen. Ik had er stress voor, want ik wist niet wat de mensen ervan zouden vinden. Nu ben ik er heel trots op.’

Optredens
Clank stond de afgelopen maanden twee keer op het podium. Daar zou nog een derde optreden bij komen, maar dat is ondertussen afgelast door het aantal coronabesmettingen. Veel optredens doet Clank op dit moment dus nog niet. Hij vindt dat ook nog niet zo aan de orde. ‘Het is belangrijk voor mij om eerst muziek uit te brengen. Ik wil luisteraars op die manier tonen wie ik ben en wat ze van mij kunnen verwachten. De focus leg ik nu dus nog niet echt op de shows, maar op het maken van muziek.’

‘Het was zeker geen bewuste keuze om mijn muzikale carrière te lanceren in coronatijden.’ © Pieter Slembrouck

Geluk
Jezelf in de kijker spelen. Dat is een grote uitdaging voor beginnende artiesten. Ook Clank weet hoe moeilijk dat is. ‘Ik had het geluk dat ik bij Ariël kwam en dat Jelle al getekend had bij het label. Jelle heeft al een naam opgebouwd en dat was bij mij nog niet het geval. Daarna is ons nummer Wat Als tot stand gekomen. Ik denk dat dat nummer ervoor zorgt dat mensen me vandaag zien als een opkomende artiest. Vanaf nu blijf ik nummers uitbrengen en zal ik bekijken wat luisteraars leuk vinden. Op die manier probeer ik vooruit te kijken.’

‘Ik wil heel graag mensen inspireren met mijn muziek. Door bijvoorbeeld te rappen over emotionele zaken, kan ik sommigen een hart onder de riem steken. Anderzijds kan ik luisteraars ook blij maken met een vrolijk nummer. Het is fijn als mensen naar je muziek luisteren omdat ze het goed vinden. Ik zou trouwens graag van muziek mijn beroep maken. Dat is mijn streefdoel, maar ik heb wel een plan B.’

Tekst: Enjo Hermans
Foto: © Pieter Slembrouck