09/01/2022,

Schrijversportret Michael Niclaus (36): ‘Ik heb het boek niet voor mezelf geschreven, maar om anderen te laten zien dat ze niet alleen zijn’

Michael Niclaus besloot op 18 juli 2011 te stoppen met drinken. Hij schreef gedurende zijn proces een boek, De Druppel. Het gaat over wat er allemaal is misgelopen en hoe het gaat om te leven zonder alcohol. Vandaag is Michael een alcoholconsulent die mensen probeert af te helpen van hun verslaving. 

Het is 16 juli 2011, Dour Festival is aan de gang. Feestkoning Michael Niclaus is ook aanwezig. Mentaal wat minder, en daar maken ze bij de Franstalige omroep maar al te graag gebruik van. Ze nemen een interview van hem af waar duidelijk op te zien dat hij enorm dronken is. Met alle fierheid deelt Niclaus mee hoeveel hij heeft gedronken. ‘De volgende dag belde mijn vader mij op dat hij mij gezien had op televisie, die was allesbehalve gelukkig. Dit is het moment waarop ik toch eens grondig ben beginnen nadenken over mijn drankgebruik.’

“Stoppen met alcohol is nog steeds het beste wat ik ooit gedaan heb!”

De Druppel = de druppel

Na zelf te erkennen dat hij een probleem heeft, begint Niclaus aan het schrijven van een boek. Om zijn bevindingen te memoriseren, filmt hij zich ook enkele dagen. Hij zegt hoeveel dagen hij zonder alcohol leeft en wat hij meemaakte. ‘Ik heb het boek niet voor mezelf geschreven, maar om anderen te laten zien dat ze niet alleen zijn. Alcoholisme is iets waarmee iedereen in aanraking komt.’ Deze visie wil Niclaus met de lezers van zijn boek meegeven. Hij wil ook niemand verbieden om alcohol te drinken, maar eerder er op wijzen dat het enorm gevaarlijk kan zijn. 

 

‘Ik heb nog nooit of zelden slechte commentaar ontvangen over mijn boek. Mensen herkennen zichzelf of de situatie waarin ze ooit zaten.’ In het boek komen tal van onderwerpen aan bod die anderen niet durven aankaarten, zegt hij zelf. Vandaag is het normaal als er een keer te veel wordt gedronken. ‘We moeten goed nadenken wanneer het te veel is, want we zijn er ons niet bewust van. Het is zo ingeburgerd in onze maatschappij’, zegt Niclaus.

 

De Beste Beslissing

‘Stoppen met alcohol is vandaag nog steeds de beste beslissing die ik genomen heb. Ik ben al tien jaar nuchter en heb er nog geen moment spijt van gehad.’ Door die visie te delen hoopt hij andere mensen te helpen. Daarom begon Niclaus enkele jaren geleden als alcoholconsulent. Bij De Beste Beslissing zet hij zich in om andere mensen te begeleiden met nuchter blijven. Zo heeft hij al verschillende mensen geholpen met hun proces om eindelijk te kunnen stoppen met het drinken van alcohol.

Als mensen zelf niet willen veranderen, gaat het mij  zeker niet lukken om ze te helpen”

Daarom is Niclaus ook enorm actief op YouTube. Hij probeert zo vaak mogelijk video’s te posten op zijn eigen kanaal. ‘Ik maak de mensen wegwijs via mijn video’s. Dit is gericht op mensen die vaak nog niet de weg naar mij hebben gevonden of de drempel net te hoog vinden om naar een alcoholcoach te gaan’. Hij vindt dit ook een beetje onzin, want mensen komen naar hem toe als ze beseffen dat ze niet goed bezig zijn en er wel degelijk iets aan willen doen. Dat proces vergt natuurlijk veel opoffering en tijd. ‘Als je echt je leven wil veranderen is dat de enige manier. De YouTube video’s zijn een stimulans.’ 

 

‘Er zijn soms mensen die na enkele sessies opgeven en niet meer willen komen. Het gebeurt zelfs dat ze hun geld terugvragen, maar deze mensen hebben gewoon geen geduld en volharding.’ Dat vindt Michael zeer spijtig. ‘Als mensen zelf niet willen veranderen, gaat het mij  zeker niet lukken om ze te helpen.’

Alcohol en jongeren

Michael Niclaus geeft ook vaak lezingen, waaronder ook aan jongeren. Bij jongeren zit de kijk op alcohol ook heel verkeerd. ‘Iemand die niet drinkt, wordt vaak uitgelachen’. Hij gaat vaak langs op scholen. Hier vertelt hij zijn verhaal en deelt hij zijn kijk op alcohol.  Achteraf geeft hij zijn boek ‘De Druppel’ aan de leerlingen die het graag willen lezen. ‘Het is altijd zeer leuk om met jongeren te werken, ik krijg de leerlingen muisstil, zelfs de moeilijkste klassen.’ Sommige leerlingen volgen hem nog steeds op Instagram, Facebook en andere sociale platformen. Het doet hem deugd als jongeren hem na jaren nog altijd herinneren. ‘Dan weet je dat je een indruk hebt achtergelaten.’ 

Reportage: Wout De Smedt & Emiel Schoepen.
Tekst: Wout De Smedt & Emiel Schoepen
Foto: ©Wout De Smedt