09/01/2022

Vijf redenen waarom je astrologie een kans moet geven

Ascendant? Retrograde? Astronomie? De kans is groot dat je de laatste maanden al sneller te maken kreeg met astrologische begrippen. Hoewel velen denken dat astrologie een mystiek fabeltje is, zijn er verschillende redenen waarom je het fenomeen toch een bescheiden kans mag geven. Zet je schrap voor de vijf belangrijkste redenen, afkomstig van een doorgeslagen astrologie-aanhangster.

  1. Meer dan enkel je zonneteken

Waarom stuurde jouw crush je gisteren een berichtje om te weten te komen op welk tijdstip je exact geboren bent? Tijd om erachter te komen in deze eerste reden. Heel wat mensen denken dat hun sterrenbeeld enkel rekening houdt met hun verjaardag. Ik ben op 29 juni geboren en bijgevolg een kreeft. Maar wat ik ook ben, is mijn maanteken ram en mijn ascendant leeuw. Dat kwam ik enkele jaren geleden te weten aan de hand van mijn persoonlijke geboortekaart. In het Engels noemen astrologen het een ‘natal chart’: het ziet eruit als een klein kunstwerkje – voor beginners waarschijnlijk een labyrintische tekening die gebaseerd lijkt te zijn op de stelling van Pythagoras. Zo’n geboortekaart kan je meer vertellen over hoe je zal reageren in emotionele situaties (aan de hand van jouw maanteken), hoe je je gedraagt in de liefde (aan de hand van jouw venusteken) en welke communicatiestijl je doorgaans verkiest (aan de hand van jouw mercuriusteken). In feite is de kans dus erg groot dat je bestaat uit een mix van sterrenbeelden. Gedaan met clichés van het type: ‘ja maar, ik ben een gevoelige waterman. Dat klopt toch niet?’

Benieuwd naar hoe jouw geboortekaart eruitziet? Bereken het hier. Tip: als je naar beneden scrollt, krijg je een woordje uitleg te zien over wat die exacte dingen betekenen. Hou het in het begin enkel bij de uitleg over je sun sign, moon sign, mercury sign, venus sign, mars sign en rising sign/ascendant. Daarmee ben je al eventjes zoet.

  1. Geen erbarmelijke openingszinnen meer

Of astrologie je nu wel of niet prikkelt: dat knullige openingszinnen beter niet tot je arsenaal van flirttechnieken behoren, kunnen we hopelijk samen besluiten. Ik neem je mee naar een fictief scenario waarin een bepaald virus onze maatschappij niet meer gegijzeld houdt. Van lockdowns heb je nog nooit gehoord en je staat in eenzelfde ruimte als die persoon waar je al zolang een boontje voor hebt. Hoe pak je het aan? Die bierwalm zet je al een hak, een extra minpunt kan er dus niet bij. Wel, hoe makkelijk is het om ronduit te vragen wat iemands sterrenbeeld is? Uiteindelijk geeft het je zelfs de ruimte om vervolgens al dan niet enthousiast te gaan doen. Over astrologische kennis hoef je niet eens te beschikken, want wie houdt je tegen om in al de twaalf scenario’s hetzelfde te zeggen? ‘Een leeuw? Dacht ik al, vandaar dat je zo opvalt op de dansvloer! Jullie zijn stiekem echt mijn favorietjes’, en bingo. De klus is geklaard. Bij gebrek aan kennis over dat specifieke sterrenbeeld, kan je nog steeds de conversatie tot een ander onderwerp brengen, of juist doen alsof jullie ontmoeting letterlijk in de sterren geschreven stond doordat jullie astrologisch gezien bij elkaar passen. Om leuke gesprekken op een makkelijke manier te beginnen hoef je dus niet per se in astrologie te geloven, hoewel het natuurlijk handig kan zijn om relationele rampen te voorkomen door iemands geboortekaart onder de loep te nemen vooraleer die persoon je hart al veroverd heeft.

Geen zin om tot een menselijke ontmoeting te wachten? Check dan hier in hoeverre jouw sterrenbeeld en die van je crush bij elkaar passen. Voor gevorderden (en voor diegenen die aandachtig gelezen hebben): check welk sterrenbeeld jouw crush in de planeet venus heeft, aangezien dat zou moeten verklaren hoe de persoon in kwestie zich specifiek in de liefde gedraagt.

  1. Handig in elk soort gesprek

Ook zonder verliefd te zijn is astrologie een handige tool om iemand te leren kennen. Zo vroeg ik twee jaar geleden op de introductiedag op school of mijn beste vriendin een leeuw was. Luid, charismatisch en gehuld in een prachtig paars pak om enkel een beginexamen te gaan afleggen: ik was vrij zeker van mijn stuk. Volgens haar was ze een kreeft. Nadat ik naar Google holde om haar geboortekaart op mijn scherm te toveren, bleek ze toch een leeuw te zijn. Sindsdien zijn we onafscheidelijk en vraag ik me vaak af wat er gebeurd zou zijn als ik haar niet meteen aangesproken had.

Als ijsbreker kan een astrologische referentie altijd dienen. Zo kocht ik in 2019 een dagticket voor Rock Werchter om Years&Years nog eens aan het werk te zien. Dankzij het internet kwam ik erachter dat de zanger van de band Olly Alexander en ik hetzelfde zonneteken kreeft én hetzelfde maanteken ram delen. Omdat hij zich duidelijk ook welkom voelt in de wondere wereld van astrologie, stak ik een bordje naar omhoog tijdens het eerste nummer van de setlist waar ‘cancer sun, aries moon twins’ op stond. Nadat hij klaar was met het nummer, sprak hij me meteen aan en vroeg hij of ik ook een kreeftje ben met een ram maan. De video ervan belandde nog op zijn eigen Twitteraccount, omdat hij er zo om kon lachen. Noem het: hoe astrologie zelfs een brug kan bouwen tussen jou en je favoriete idool.

 

Zelfs de grootste sceptici smelten na verloop van tijd een klein beetje en lang duurt het meestal niet voordat ook zij met puppyogen komen vragen of je hun geboortekaart snel eens wilt doornemen. Vaak durven ze dan ook toegeven dat de verschafte uitleg klopt. Als ze het toch niet eens zijn met wat je vertelt, kan je er verder over discussiëren. Ook daardoor kom je meer te weten over een persoon. Het legt in elk geval een aangename basis voor een veelbetekenend gesprek, waar beide partijen slimmer uitkomen.

  1. Helderheid in tijden van chaos

Of je jezelf nu achter Gen Z of achter de Millennials schaart: in deze leeftijdscategorieën word je heel vaak geconfronteerd met je zelfbewustzijn. En vaak ook een identiteitscrisis of twee. Mensen die zoeken naar duiding over wie ze zijn, vinden dat vaak terug in astrologie. Op zich is daar dan ook niets mis mee: het brengt rust en kan antwoorden bieden op persoonlijke vraagstukken, zeker in tijden van onzekerheid. Het kan je een nieuw perspectief bieden op domeinen van je leven waar je liever niet actief over nadenkt, zoals heikele gevoelens en relationele kwesties. Ook in vriendschappen kan het rust brengen: als vuurtekens weer eens iets te eerlijk uit de hoek komen, relativeer ik het sneller door het in de context te plaatsen. Vuurtekens dragen hun hart op de tong en misschien ben ik wel gewoon iets te gevoelig aan dat soort uitspraken. Wederom kan astrologie helpen om iets meer begripvol te kijken naar elkaar, of de sterren nu liegen of niet. En een portie begrip, daar kan onze wereld wel van wat gebruiken.

  1. Relativeren, relativeren en relativeren

Heel wat mensen zien mensen die in astrologie geloven als mystieke heksen die beschikken over een toren van Pisa aan tarotkaarten, een Burj Khalifa aan toverstaffen en een vermogen om mensen te vervloeken. Dat is niet de essentie van astrologie: zelfs van voorspellingen denk ik persoonlijk dat ze een ander domein op zich vormen. Horoscoopsecties in magazines heb ik altijd al met een korrel (lees: een heel vat) zout genomen, want welke redactie neemt nu een echte astroloog onder hun schouders om een bescheiden paginaatje te vullen? Hoewel er op Tiktok heel wat astrologen de stand van de sterren koppelen aan belangrijke historische gebeurtenissen, bestaat er nu eenmaal geen wetenschappelijk handboekje voor voorspellingen. Zolang mensen plezier halen uit de grappige apps, de meme-accounts op Instagram en de leuke gesprekken die daaruit voortvloeien, zie ik er geen been in. Zelf ben ik al zeker watermannen tegengekomen die emotioneel zijn, leeuwen die eerder nuchter zijn en maagden die wel rommelig zijn. Hoewel dat maar een kleine minderheid was. Want ja, ik ben nog steeds een ram maan en toegeven dat ik ongelijk heb, behoort niet echt tot mijn talenten.

 

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door teatro d’ari (@_ariabianchi)

 

Tekst: Arianna Bianchi, eindredactie: Jolien Pollet
Beeld: © Arianna Bianchi