21/01/2022

Vooral grote internationale namen op festivalaffiches: ‘Het wordt knokken om als Belgische artiest een plaatsje te veroveren’

Metallica en Måneskin op Rock Werchter, Kraftwerk en Lionel Richie op de Lokerse Feesten: organisatoren kondigen grote buitenlandse namen aan voor komende festivalzomer. Nemen ze daarmee een risico in deze onzekere tijden, of mogen we stilaan weer dromen van een normaal festivalseizoen? En welke plaats krijgen onze landgenoten op de line-up?

‘Samen met vele anderen binnen de muzieksector ben ik ervan overtuigd dat komende zomer alle grote festivals mogen doorgaan.’ Marie Van Uytvanck van indiepop-duo Kids With Buns klinkt alvast hoopvol over de zomer van 2022. Al ziet de zangeres ook een moeilijkheid voor Belgische artiesten: ‘Het feit dat festivals ondertussen twee edities hebben moeten opsparen, zorgt ervoor dat ze een affiche met grote, vaak buitenlandse namen hebben klaarstaan. Het wordt als binnenlandse artiest dus stampen om daarbij te geraken. Een Werchter of een Pukkelpop zal er voor ons wellicht niet in zitten dit jaar’, aldus Van Uytvanck.

Ook Louis Verdier, boekingsagent en productiemedewerker bij Peter Verstraelen Agency, vreest voor de speelkansen van kleinere Belgische bands: ‘Voor winnaars van muziekwedstrijden zoals De Nieuwe Lichting houden organisatoren vaak nog een plaatsje vrij, maar andere beginnende groepen zullen moeten knokken om dit jaar een festivaloptreden te pakken te krijgen’, verklaart hij. ‘Bovendien heeft de sector zware verliezen geleden. Investeren in nieuwe artiesten gaat dan als eerste op de schop, omdat dat quasi geen geld oplevert.’ 

Relevantie voor publiek

Door hun affiches uit 2020 te recycleren, verzekeren festivals zich niet noodzakelijk van een succeseditie volgens Verdier: ‘De bands die toen geprogrammeerd stonden, zijn niet altijd meer relevant, of hebben ondertussen geen nieuwe muziek meer uitgebracht. Gaan zij dit jaar nog publiek trekken? Willen zij nu überhaupt op een podium staan, of zijn zij volop nieuwe muziek aan het schrijven? Dat zijn vragen die organisatoren zich moeten stellen bij het samenstellen van hun line-up.’

‘Organisatoren en artiesten willen geen grote kosten maken voor shows die misschien niet kunnen doorgaan’ – boekingsagent Louis Verdier

Mede door zulke vraagstukken stellen veel festivals concrete boekingen nog wat uit, vooral dan als het om Belgische artiesten gaat. ‘Je voelt dat er een zekere voorzichtigheid heerst. Zowel organisatoren als artiesten willen geen grote kosten maken voor shows die misschien niet kunnen doorgaan’, aldus Verdier.

Op tournee: ja of nee?

Op de affiche van Graspop Metal Meeting heeft al een verschuiving plaatsgevonden: Within Temptation vervangt Faith No More nadat die laatste besliste om de Europese tournee voor 2022 te annuleren. Het festivalseizoen staat nog niet meteen voor de deur, dus kon de organisatie nog een andere internationale klepper strikken. Voor last-minute vervangingen doen festivals voornamelijk beroep op artiesten dichter bij huis. Verdier: ‘In dat geval komen er wel weer plaatsen vrij voor Belgische bands, en de kans dat dat gebeurt, zit er natuurlijk nog altijd in. Corona blijft als een dreiging boven de sector hangen. Eén besmetting binnen je band of entourage en je kan je koffers pakken. Of als je pech hebt, zit je twee weken in quarantaine in een vreemd land.’

‘Zulke scenario’s doen buitenlandse artiesten twijfelen om effectief te gaan touren. Heel wat internationale tours zijn dan ook nog niet bevestigd, maar grote bands zoals Red Hot Chili Peppers – die komende zomer op Rock Werchter spelen – moeten ruim een jaar op voorhand beginnen plannen. Anders is het voor hen te laat om alles nog productioneel te organiseren.’

‘Het ticketpotentieel van de Belgische artiest raakt op’ – boekingsagent Louis Verdier

Nochtans doen organisatoren er niet per se goed aan om op veilig te spelen en in de Belgische vijver te vissen, vindt Verdier: ‘Het ticketpotentieel van de Belgische artiest raakt op. Concertgangers hebben het afgelopen jaar vooral landgenoten live aan het werk gezien en hopen stilaan weer wat meer buitenlandse bands te kunnen zien spelen.’

Hele resem uitdagingen

‘Internationaal gezien moeten de beslissingen en maatregelen ook overeenkomen, want sommige festivals zijn over de grenzen heen nauw met elkaar verbonden’, legt Verdier uit. ‘Pukkelpop hangt bijvoorbeeld sterk samen met Lowlands in Nederland. Als één van beide landen beslist festivals te annuleren, vallen er misschien nog bands tussenuit die het financiële plaatje niet rond krijgen met één in plaats van twee shows in een weekend.’

Dat de festivalsector nog een hele resem uitdagingen tegemoet gaat, staat buiten kijf. Toch proberen alle betrokkenen naar een zomer toe te werken zoals tevoren. ‘Ik durf geen voorspellingen te doen, maar ik hoop op een normaal festivalseizoen’, zegt Verdier. ‘Mijn muziekhart is de laatste twee jaren al genoeg gebroken. Als in de loop van de komende maanden blijkt dat het er toch nog niet inzit, passen we ons aan. Dat hebben we de voorbije jaren ook gedaan.’

 

Tekst: Hanne Van Daele, eindredactie: Hanne Van Oeckel
Foto: © Hanne Van Daele