08/01/2022

Waarom K-popgroep BTS meer dan één Grammy-nominatie verdiende: een fan aan het woord

Het succes van de Koreaanse popband BTS is vrijwel onmeetbaar. Ondanks dat ze record na record verbreken, zullen ze op 31 januari slechts in aanmerking komen voor één Grammy Award. Heel wat ARMY’s (BTS-fans, red.) waren voor het tweede jaar op rij flink teleurgesteld in de muziekorganisatie, waaronder Kimberly Willekens (26).

Was je verbaasd om te zien dat Butter niet genomineerd was in één van de belangrijkste categorieën, zoals Song Of The Year en Record Of The Year?

‘Eigenlijk helemaal niet. Ik had graag verandering gezien dit jaar, maar sinds wat er vorig jaar gebeurde, koesterde ik eigenlijk niet te veel hoop. Het was heel duidelijk dat de Grammy’s BTS toen gebruikt hebben als promostunt: in elk reclamefilmpje kwamen zij het eerst aan bod met heel wat toeters en bellen. De fans van BTS zijn namelijk heel toegewijd en dat zorgt natuurlijk voor extra kijkers. Uiteindelijk hebben Ariana Grande en Lady Gaga in de categorie waar BTS ook voor genomineerd was de prijs gewonnen. Twee witte vrouwen wiens video, vergeleken met Dynamite van BTS, de helft minder views had gekregen. In de Billboard Top 100 stond BTS destijds ook langer op 1 dan het nummer van Gaga en Grande. In andere awardshows krijgt BTS ook sneller andere prijzen: zo heeft Dynamite in totaal 52 awards gekregen, Rain On Me kreeg er maar 6. Dit zijn uiteindelijk toch parameters die voor mij heel wat zeggen: cijfers liegen niet. De dingen veranderen natuurlijk wel als er een jury moet beslissen over wie er al dan niet gekwalificeerd is voor zo’n gouden beeldje.’

De Grammy’s kondigden in december aan dat er twee extra artiesten in aanmerking zouden komen voor een prijs in de vier belangrijkste categorieën. Dacht je dat BTS dan uiteindelijk toch genomineerd zou worden?

‘Ja, toch wel een beetje. BTS draagt de hele popindustrie eigenlijk op handen en voeten. Zelfs met een uitbreiding van het aantal genomineerden worden ze klaarblijkelijk niet eens overwogen in de grotere categorieën. Dan stel ik me wel vragen bij hoe divers de jury is en waar het nu eigenlijk aan ligt. Hetzelfde gebeurde de vorige editie met The Weeknd, terwijl Blinding Lights veruit één van de grootste nummers van 2020 was. The Weeknd maakt nochtans enkel Engelstalige muziek. Dan durf ik niet volmondig zeggen dat er echt rekening wordt gehouden met de populariteit van de nummers en het talent van de artiesten. Het zou me niet verbazen als de jury volledig bestaat uit witte, rijke mannen die zeker binnen popmuziek niet veel oog hebben voor diversiteit. Het beslissingsproces van wie er genomineerd wordt, is totaal niet transparant en soms komt het grote publiek dan echt voor grote verrassingen te staan. Ik denk vooral dat er heel veel is wat wij niet weten en dat er heel wat geld en macht mee gemoeid is.’

Denk je dat het te maken heeft met het feit dat BTS een boyband is?

‘In het algemeen denk ik niet dat boybands minder serieus genomen worden. Wel als het aankomt op de Grammy’s. Ook One Direction heeft nog nooit een Grammy gewonnen. Zelfs Justin Bieber, die wel talloze keren genomineerd werd, maakte tot nu toe nog maar twee beeldjes buit. Dat had hij overigens te danken aan de collaboraties met Dan & Shay en Jack Ü, voor zijn eigen werk werd hij dus eigenlijk nooit echt beloond. Dus of het echt te maken heeft met het concept van een boyband… Daar ben ik niet zeker over. Het valt op dat de grootste namen die altijd een heel grote fanbase achter zich hebben, vaak enkel naar huis gaan met awards op andere awardshows. Het is wel jammer dat ze hen dan enkel inschakelen als performers om veel sfeer in de zaal te creëren en zoveel mogelijk kijkers te hebben, want ze weten goed genoeg dat we spreken over de grootste artiest van dit moment. Zelfs andere wereldberoemde artiesten zoals Cardi B waren starstruck als ze BTS voor het eerst ontmoetten. Ik denk wel dat het geen voordeel is voor BTS dat ze bestaan uit zeven Koreaanse jongens: volgens mij neemt de jury hen daardoor niet eens in overweging in de grote categorieën. Die lijn zet zich ook voort bij gewone mensen hoor, als je geen Engelse nummers zingt en als niet-witte persoon popmuziek maakt, moet je jezelf harder bewijzen.’

Waarom vind jij persoonlijk dat BTS wel een Grammy verdient in één van de grotere categorieën?

‘De band slaagt erin om boodschappen naar buiten te brengen in een andere taal dan het Engels, wat toch al opvallend is. Zij brengen het boybandgehalte naar een nieuw niveau door hun choreografieën die altijd perfect uitgevoerd zijn en pronken met leuke outfits die altijd perfect op elkaar afgestemd zijn. Je moet maar eens een video opzoeken van hun repetities: ze steken ongelooflijk veel werk in het op punt stellen van hun dansjes en optredens. Zelf ben ik fan geweest van andere boybands, maar het is opvallend hoe gedreven deze jongens zijn.

Daarenboven is het frustrerend om te zien dat BTS nu genomineerd is in de categorie Best Pop Duo & Group Performance. Elke keer opnieuw kom je in die categorie collaboraties tegen, wat op zich wel logisch is. Maar dat is niet eerlijk voor echte popduo’s en -groepen die op zichzelf in die categorie moeten blijven staan. Als je Lady Gaga én Ariana Grande op eenzelfde nummer zet, is het bijna een gegeven dat zo’n nummer heel wat succes zal hebben. Dan wordt het moeilijk voor een echte popgroep om tegen die sterke collaboraties nog te winnen. Eigenlijk zouden hier aparte categorieën voor in het leven moeten geroepen worden.’

‘De Grammy’s verdienen BTS eigenlijk niet. Ze verdienen het niet om miljoenen extra kijkers aan te trekken en vervolgens toch weer hetzelfde te doen als vorig jaar’

‘Ook zijn ze heel betrokken in het productieproces van hun nummers en schrijven ze veel van hun eigen nummers zelf. Daarvan zou je toch ook denken dat het belangrijke factoren zijn die beslissen of je gekwalificeerd bent om zo’n belangrijke prijs in de wacht te slepen. De Grammy’s verdienen BTS eigenlijk niet. Ze verdienen het niet om miljoenen extra kijkers aan te trekken en vervolgens toch weer hetzelfde te doen als vorig jaar. Uiteindelijk worden zulke awardshows toch minder en minder relevant en is het niet de enige parameter om iemands succes te meten.’

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door Kimberly (@kimberlywillkns)

Tekst: Arianna Bianchi, eindredactie: Olivia Stalpaert
Beeld: © Kimberly Willekens