08/01/2022

‘We belichten elk hoekje van onze samenleving en laten diversiteit hoogtij vieren’

Thema’s bespreekbaar maken, idealen doorprikken en iedereen in onze maatschappij een stem geven, dat is waar No Babes voor strijdt. De drijvende kracht achter dit project is Morgane Gielen (27), een Belgische modefotograaf met een passie voor diversiteit en een groot rechtvaardigheidsgevoel. No Babes begon klein, maar resulteerde in een wijd pallet van projecten. Een online podcast, TV-debuut, expositie en een fotoboek: de ambitieuze Gielen gaat geen enkele uitdaging uit de weg. ‘De angst voor het onbekende wil ik bij mensen wegnemen door alles bespreekbaar te maken, tolerantie op te wekken en barrières te breken’, legt Gielen uit.  

‘Het is eigen aan de maatschappij om ons te brainwashen en in te fluisteren dat we niet mooi, goed of sterk genoeg zijn. We moeten voldoen aan het heersende schoonheidsideaal, een gevecht dat bij mij resulteerde in een minderwaardigheidscomplex. Ik voelde mij alleen in mijn strijd naar zelfacceptatie en besloot op zoek te gaan naar lotgenoten. Mensen die net als mij worstelen met bepaalde gedachten of gevoelens, mensen die emoties opkroppen en hiermee niet naar buiten durven komen.’

‘Door mijn rechtvaardigheidsgevoel besloot ik deze onzekerheden, twijfels en imperfecties van anderen om te zetten in pakkende portretten. De verhalen achter mijn foto’s bleven nazinderen en hadden een impact op mij. Ik besloot om er woorden bij te schrijven, een krachtig resultaat waar tekst en beeld elkaar aanvullen. In 2019 lanceerde ik No Babes, het project groeide op korte tijd en werd groter dan ik ooit had durven dromen.’

No Babes academy & No Babes agency

‘In januari slaan we met No Babes twee nieuwe wegen in. We willen zowel een academy als agency lanceren. Voor de No Babesacademy werk ik samen met inspirerende mensen die ik voorbije jaren ontmoette en zich specificeren in thema’s die aansluiten bij mijn waarden. Via lezingen en workshops willen we bedrijven, scholen en zelfstandigen aanleren hoe ze diversiteit en inclusiviteit naar buiten kunnen brengen op school of op de werkvloer. Buiten deze academie, werken we momenteel volop aan de lancering van onze agency. Via dit project willen we een eigen talentenbureau oprichten om modellen, stylisten, visagisten en andere creatievelingen te vertegenwoordigen. Als tussenpartij waken we over de correcte behandeling van modellen die niet aan het klassieke stereotype beeld voldoen.’

‘Tot twee jaar geleden was ik zelf een witte geprivilegieerde vrouw in mijn eigen bubbel. Mijn kennis was beperkt, maar door dit project leerde ik veel bij’

‘Met No Babes wil ik mensen inspireren en hun kennis laten maken met onbekende thema’s. Tot twee jaar geleden was ik zelf een witte geprivilegieerde vrouw in mijn eigen bubbel. Mijn kennis was beperkt, maar door dit project leerde ik veel bij. Vaak zijn mensen bang voor het onbekende. Deze angst wil ik doorprikken door alles bespreekbaar te maken, barrières te breken en tolerantie op te wekken. Deze zomer realiseerde ik mijn eigen expositie, een initiatief waarvoor ik met twee vrijwilligers samenwerkte. Sinds kort verwelkomde dit beperkt gezelschap nog drie vaste freelancers en kunnen we officieel van het ‘No Babes-team’ spreken.’

Filterloze fotografie

‘Naar aanleiding van De Warmste Week kreeg No Babes zijn eerste TV-debuut. In de rubriek #No Filter, die in twaalf afleveringen te zien zal zijn, neem ik kijkend Vlaanderen mee achter de schermen van mijn fotoshoots. Twaalf mensen vertellen openhartig hun verhaal, een verhaal dat ik in beelden omzet. Voor ons is het van belang dat deze personen de diversiteit van onze samenleving representeren. We willen alle hoekjes van de maatschappij belichten en een divers pakket samenbundelen.’

‘Moeilijke thema’s uit de weg gaan, staat niet in mijn woordenboek’

‘De diversiteit in mijn fotografie is een persoonlijk visitekaartje waarmee ik mij van andere fotografen onderscheid. Out of the box denken is mijn doorsnee gedachtegang. Moeilijke thema’s uit de weg gaan, staat niet in mijn woordenboek. Ik heb ervaring met alle soorten, maten en kleuren mensen. Iedereen die voor mijn lens staat, zal ik respecteren. Door een comfortabele setting te creëren waar geborgenheid en vertrouwen primeert, stel ik mensen op hun gemak. De eerste gespannen gevoelens neem ik weg door rustig en aandachtig naar hun verhalen te luisteren. De modellen waarmee ik samenwerk, hebben meestal nog geen ervaring. Door de poses zelf eerst voor te doen, geef ik hun een veilig gevoel en ebt het ongemakkelijke gevoel langzaam weg.’

Imperfecte perfecties

‘Het is geen evidentie om door het heersende schoonheidsideaal te prikken. Dankzij No Babes omringde ik mij met eerlijke en openhartige mensen, hierdoor leerde ik mijn imperfecties omarmen. Hun verhalen zijn stimulerend, een persoonlijke inspiratiebron die mij kracht en zelfvertrouwen geeft.’

‘Uit No Babes haal ik voldoening, het maakt mij gelukkig als mens.’

‘Als ik even mag wegdromen, zou ik met No Babes graag doorbreken in het buitenland. Het TV-gegeven verderzetten met documentaires over taboedoorbrekende thema’s, mijn eerste boek in verschillende talen uitgeven en klanten werven met het talentenbureau. Ambitieuze plannen waar ik als workaholic volledig voor wil gaan. In de eerste plaats hoop ik vooral dat mensen mijn shoots als iets therapeutisch blijven ervaren. Het is een wederzijdse wisselwerking: ik help hen, zij helpen mij. Uit No Babes haal ik voldoening, het maakt mij gelukkig als mens.’

Tekst: Eline September, eindredactie: Jolien Pollet
Foto: © Morgane Gielen