09/01/2022

Zangeres & TikTok hit Inge Lamboo: ‘Ik wil dat praten over mentale gezondheid en geaardheid voor iedereen makkelijker wordt’

De Nederlandse Inge Lamboo was afgelopen jaar een verfrissende wervelwind op sociale media. Met enkele virale covers van bekende hits en een deelname aan The Voice of Holland wist ze zichzelf op de voorgrond van Lagelandse muziekwereld te plaatsen. De 23-jarige Nederlandse barst van het talent en is één van dé artiesten die in de startblokken staat om uit te breken in 2022.

 

De Lisserbroekse Inge was piepjong toen ze begon met muziek maken, dus het is voor haar moeilijk om een specifiek moment uit te kiezen. Wel weet ze nog wanneer ze voor het eerst begon met piano spelen: ‘Op mijn achtste kocht ik op een rommelmarkt een keyboard. Vanaf dan was ik meteen verkocht.’ Haar muzikaal talent heeft ze compleet aan zichzelf te danken. Zo ging ze als kind niet naar de muziekschool of kunstacademie, maar zocht ze zelf uit hoe de instrumenten werkten. ‘Ik leerde mijzelf de liedjes aan of ik zocht tutorials op YouTube.’ Vandaag speelt Inge zowel piano, als gitaar, drums en basgitaar. ‘En zingen natuurlijk, dat doe ik al mijn hele leven lang.’

 

The Voice of Holland

Inge legde een mooi traject af bij de Nederlandse zangwedstrijd The Voice of Holland. Zo wist ze de jury te overtuigen tijdens de blind-auditions en stootte ze door tot de knock-out fase. Het extra zetje om zich in te schrijven voor wedstrijd kwam er door de coronacrisis. ‘2020 was een ongelofelijk gek jaar door het begin van de pandemie. Ik kon letterlijk geen kant op. Zowel fysiek als met mijn muziek. Toen heb ik de stoute schoenen aangetrokken en stapte ik de Voice-trein in. Nu ik terug kijk besef ik mij dat dit één van de beste keuzes was die ik dat jaar heb gemaakt.’

 

‘Door de pandemie heb ik mijn stoute schoenen aangetrokken’

 

Ze ziet haar traject tijdens haar deelname vooral als een grote leerschool: ‘Ik heb ontzettend veel geleerd in die periode. Ik was niet echt bekend met tv-shows, dus ik genoot van elk moment achter de schermen en tijdens de opnames. Ik kwam ook in contact met een heleboel super getalenteerde mensen en een fantastische crew. Ik heb in die periode geleerd hoe je moest blijven performen, ook al vlogen er camera’s om je heen en was de spanning af en toe om te snijden.’

De coronacrisis zorgde bij veel mensen voor een mentale klap. Voor Inge was de start net een periode waar ze heel productief bezig was. ‘Toen de pandemie startte, begonnen de voorbereidingen van The Voice Of Holland. Ook zat ik in het laatste jaar van mijn opleiding bij de Herman Brood Academie. Ik had hierdoor genoeg afleiding en heeft dat mij goed gedaan. Maar na deze twee dingen voelde ik mij af en toe wel naar. Muziek maken heeft mij er toen letterlijk doorheen geholpen. Dat is nu nog steeds zo.’

 

Muzikale uitlaatklep

Inge nam Nederland tijdens haar Voice-auditie een stukje mee in haar persoonlijk verhaal. Zo vertelde ze dat ze soms worstelde met haar mentale gezondheid. Ze sprak er ook over dat het in het verleden moeilijker was om te accepteren dat ze op meisjes valt, door de reacties en gebroken harten die hierop volgden. ‘Ik wil graag dat mensen makkelijker over hun mentale gezondheid en geaardheid kunnen praten. Door The Voice Of Holland ben ik hier meer open over, omdat mijn verhaal dat ik daar vertelde veel deed met de kijkers. Juist dat gaf mij net dat ene zetje om hier meer over te praten en ook schrijven.’ Wanneer het voor de zangeres wat moeilijker gaat, is muziek een soort toevluchtsoord. ‘Muziek en covers maken is mijn favoriete bezigheid, zeker als ik mij rot voel.’

 

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door Inge Lamboo (@inge.lamboo)

 

TikTok en MNM

De jonge Nederlandse is niet enkel gekend om haar auditie bij The Voice, ook op TikTok is ze erg populair. Zo heeft ze meer dan 72 duizend volgers die ze vrolijk maakt met haar muziek. Bij ons in Vlaanderen is Inge vooral gekend om haar virale cover van het K3-lied Hart Verloren. Zo mocht ze haar rocky cover van de plaat zelfs live bij radiozender MNM komen spelen. ‘Het was ontzettend leuk om naar MNM te gaan. Ik heb er ook mega veel bijgeleerd. Ik kan deze ervaringen allemaal meenemen voor wanneer ik ooit met mijn eigen muziek op de radio mag spelen.’ Één bepaald genre heeft de zangeres niet. Dat merk je meteen wanneer je door haar covers scrollt. Ook een favoriet kiezen is voor haar moeilijk: ‘Het is voor mij onmogelijk om te kiezen! Maar pop, country, rock… Als er een naam is voor die drie genres samen, dan is het dat wel!’

Het is duidelijk waar Inge voor het komende jaar het meest naar uitkijkt: ‘Dit jaar komt mijn eigen muziek uit. Ik kan niet wachten om het te laten horen en jullie allemaal mee te nemen op dat avontuur. Daarnaast blijf ik doorgaan met online content en covers maken, gewoon omdat ontspannend voor mij is. Ik was altijd veel bezig met social media. Na The Voice Of Holland ben ik mij er meer op gaan focussen, omdat ik merkte dat veel volgers het leuk begonnen vinden. Elke artiest mag natuurlijk voor zichzelf bepalen wat belangrijk is. De ene carrière is de ander niet. Maar voor mij is het een manier om close te blijven met mijn volgers en hun te entertainen.’

 

 

Tekst: Fee Dubois
Foto: © Pipgraphy