27/01/2022

Zwerfgedichten duiken op achter ramen in steden en gemeenten: “Een doel voor wie verloren loopt in deze verwarrende tijden”

Van 27 januari tot 2 februari is het de poëzieweek in België. Steeds meer gemeenten, steden en dorpen zetten gedichten achter ramen. Die teksten beginnen origineel als Weesgedicht, tot mensen hun raam aanbieden en ze zogezegd “geadopteerd worden”. Door alle gedichten achter ramen worden straten tentoonstellingen voor iedereen.

Het concept ontstond in de bibliotheek van Aalst, die een manier zocht om de Poëzieweek van 2021 te promoten. Er werden honderd gedichten op ramen geschilderd door de bibliotheek zelf, waarna buurtbewoners zelf mee deden en naast de actie meer gedichten aanbrachten.

Ook voor de poëzieweek van 2022, die van 27 januari tot 2 februari zal plaatsvinden, worden de weesgedichten over heel Vlaanderen verspreid. Maar liefst 25 bibliotheken namen deel aan de actie. De teksten worden zowel op ramen geschilderd, als op borden geplaatst.

Studente schrijft gedichten
Studente Amarant Plas schrijft Weesgedichten voor haar gemeente, Wetteren, die nu overal achter ramen worden gezet. ‘Ik vind het een prachtig project om poëzie tot bij de mensen te brengen. Poëzie wordt op die manier steeds toegankelijker. Te vaak wordt het weggeschreven als iets moeilijks of iets voor ouderen of rijken, terwijl gedichten beschouwd zouden moeten worden als muziek. Niemand is fan van elk nummer, maar voor elk nummer is er wel een fan’, getuigt ze.

“Deelnemende steden kunnen laten zien dat wegenwerken niet het enige is dat op hun agenda staat”

Iedereen kan de gedichten lezen, niet enkel mensen die er specifiek naar op zoek zijn. Ook Amarant gaat hiermee akkoord: ‘buren, toeristen, toevallige passanten, etc. zien overal gedichten opduiken en zien de gemeente eens in een ander daglicht. Zo kunnen de deelnemende steden laten zien dat wegenwerken niet het enige is dat op hun agenda staat.’

Ontstaan
Het ontstond tijdens de lockdown, toen wandelingen werden uitgestippeld langs winkels die moesten sluiten. De poëzieroutes zorgden voor een reden om buiten te komen. Zo was er ooit de berenjacht, waar knuffeldieren achter ramen gezet werden. Het werd een soort zoektocht achter de knuffels. Deze keer zijn het gedichten.
‘Het is niet veel, maar het zijn de kleine lichtpuntjes die we nodig hebben om door de dag te komen en ik denk niet dat deze initiatieven iedereen op de voet zet, maar voor zij die het toch doen is het wel een meerwaarde. Waar wandel je naartoe als de winkels dicht zijn? Deze initiatieven zorgen voor een doel voor degene die verloren lopen in deze verwarrende tijden’, verklaart Amarant.

Weesgedichten zijn overal in België te vinden, van Oostende tot Mechelen. Meer info kun je vinden op www.weesgedichten.be .

Tekst: Marie Vandenberghe
Foto: ©Amarant Plas