28/03/2022

MECHELEN – Hoe gezond zijn maaltijden in het studentenrestaurant van campus De Vest?

Volgens VRT Nieuws haalt 97 tot 99 procent van de Belgische bevolking de dagelijkse norm voor groenten niet. Nochtans wordt in het studentenrestaurant van Thomas More, campus De Vest in Mechelen een grote variatie aan voeding aangeboden. Maar hoe gezond is het voedsel in dit studentenrestaurant?

Wie binnenwandelt in het studentenrestaurant van de Thomas More Hogeschool in Mechelen, merkt meteen een uitgebreid aanbod van verschillende maaltijden. ‘We werken samen met externe cateraar ‘Sodexo’ voor de maaltijden’, vertelt Violetta Clery, de Sodexoverantwoordelijke bij Thomas More, ‘Het team hier in de keuken maakt en kookt ook veel voeding zelf. Sommige salades, het dagmenu en verschillende pasta’s worden ter plaatse bereid. Andere gerechten, zoals de quinoasalades, worden geleverd.’

Violetta Clery is medewerker in het studentenrestaurant van campus De Vest. Ze is kok van opleiding en werkte vijftien jaar lang als zelfstandige met een catering- en delicatessezaak. In september 2021 veranderde ze van job en ging ze werken in het studentenrestaurant.

 

© Femke De Kerpel – Vers fruit en ‘Nakd Bars’, maar ook een paar ongezonde snacks worden dagelijks aangeboden in
het studentenrestaurant

 

Gezonde voeding is op campus De Vest erg belangrijk volgens Violetta. ‘We verkopen veel gezonde voeding. De studenten kunnen kiezen uit salades, broodjes en vers fruit. Natuurlijk zijn er ook enkele ongezonde producten, zoals muffins of donuts. Toch proberen we alles zo gezond mogelijk te maken. Als tussendoortje zal je hier geen ‘Mars’ of ‘Twix’ kunnen vinden, maar wel een ‘Nakd Bar’.’

 

 

‘Gezond eten zorgt voor vitaminen en helpt studenten om zich beter te concentreren doorheen de dag’
– Violetta Clery, medewerker studentenrestaurant

 

 

Violetta zegt ook dat het keukenteam het belangrijk vindt om gezond eten en een gezonde levensstijl te promoten. ‘In de gang van campus De Vest, voor je het studentenrestaurant binnengaat, hangt een groot tv-scherm. Hierop worden bepaalde gezonde maaltijden weergegeven samen met de vegetarische opties. Ons team denkt samen na over alternatieven om nog gezondere voeding aan te bieden. Wij eten tijdens onze pauzes ook zelf niet ongezond. Het is superbelangrijk om studenten aan te zetten hierop te letten. Gezond eten zorgt voor vitaminen en helpt hen om zich beter te concentreren doorheen de dag. Bovendien is het ook goed voor hun conditie.’

 

© Femke De Kerpel – Het keukenteam promoot
gezonde voeding via dit tv-scherm

 

Vegetarisch en halal

Naast de standaardmaaltijden die te vinden zijn in het studentenrestaurant, zijn er ook andere opties mogelijk. ‘Wij bieden een standaard dagmenu aan en andere soorten maaltijden, zoals worstenbroodjes en pasta’s. Voor elke maaltijd hebben we een vegetarische of veganistische optie. Daarnaast zorgen we ervoor dat studenten die halal eten ook voldoende alternatieven hebben om uit te kunnen kiezen. Studenten die een bepaalde allergie hebben, bijvoorbeeld gluten, kunnen dit altijd melden aan ons keukenteam. Zo kunnen wij die maaltijd aanpassen aan de voorkeuren van onze studenten. Ze melden dit best wel een dag op voorhand, zo kunnen we ervoor zorgen dat er zeker geen resten van voedsel die een allergische reactie kunnen opwekken in de maaltijd terechtkomen. Op die manier kan elke student vlot en gezond eten’, zegt Violetta.

 

© Femke De Kerpel – Naast de standaardmaaltijden zijn
er ook andere opties mogelijk

 

 

‘Wij houden er niet van om eten weg te gooien’

 

 

Het studentenrestaurant van campus De Vest doet ook aan zero waste. ‘Wij houden er niet van om eten weg te gooien. Als we merken dat bepaalde voeding bijna gaat vervallen, houden we een actie. Studenten kunnen die dan voor een lagere prijs kopen. Daarnaast zorgen we er ook voor dat er nét voldoende eten is in ons studentenrestaurant. Wij weten ongeveer hoeveel studenten per dag komen en wat ze juist eten. Als er van een bepaalde maaltijd niet voldoende porties zijn, maken wij er extra’, licht Violetta toe.

 

© Femke De Kerpel – Campus De Vest doet aan zero waste
om geen voeding te moeten weggooien

 

Populariteit van gezond eten

Gezond eten is toch wel populair op Thomas More. ‘We merken dat vooral de salades erg veel gekocht worden. Wat ook opvalt is dat vrouwen sneller gezond gaan eten dan mannen. Zij durven al eens sneller een muffin kopen’, zegt Violetta.

Zohra El Moaddam, medewerker van het keukenteam, merkt daarnaast een verschil op naargelang de seizoenen. ‘In de herfst en de winter is gezonde voeding helemaal niet populair. Studenten willen dan vooral lekker en warm eten. Ze nemen dan bijvoorbeeld snel een warm worstenbroodje. Rond de maanden maart en april schakelen de studenten dan om naar meer gezonde voeding. In de lente en de zomer zijn salades en belegde broodjes heel populair. Ze kunnen dit dan buiten in de zon opeten, want dat doen ze graag’, zegt Zohra.

 

Tekst: Femke De Kerpel, eindredactie: Zoë De Poorter
Foto: © Femke De Kerpel