01/03/2022

Japanse film Drive My Car met 4 Oscarnominaties nu ook in België: troost vinden na verlies

De hoog aangeschreven film Drive My Car door Ryusuke Hamaguchi verschijnt 3 maart in de Belgische cinema’s. De film maakt eindelijk zijn langverwachte debuut sinds hij op het filmfestival van Cannes in première ging. Drive My Car kreeg al vier Oscarnominaties voor beste film, beste regie, beste bewerkte scenario en beste internationale film. De film is gebaseerd op het verhaal Mannen zonder vrouw door Haruki Murakami, de schrijver van Norwegian Wood.

Critici beschrijven de Japanse film als een van de beste films van het jaar. Recensent Peter Bradshaw van The Guardian gaf de film vijf sterren. Daarnaast behaalde Drive My Car bij het filmfestival van Cannes de prijs van beste screenplay en was de film genomineerd voor de Palme d’Or. De film won al meermaals de prijs Beste Internationale Film of Best Foreign Language Film, onder andere de Golden Globe voor Best Foreign Language Film.

Drive My Car is gebaseerd op Haruki Marukami’s kortverhaal Mannen zonder vrouw uit 2014. Daarnaast liet regisseur Hamaguchi zich ook inspireren door andere Marukami-verhalen om Drive My Car inhoudelijk sterker te maken.

Het verhaal volgt de theaterregisseur Yüsuke die zijn vrouw verliest. Daardoor kan hij zijn werk niet meer verderzetten. Na twee jaar gaat hij terug regisseren voor een theatergezelschap in Hiroshima. Het gezelschap biedt hem een chauffeur aan voor zijn rode Saab 900. Eerst hebben Yüsuke en zijn chauffeur een moeilijke relatie, maar dan ontdekken ze dat ze beiden iemand zijn verloren. Zo vinden de personages troost bij elkaar, net zoals de kijkers troost vinden in de film.

Tekst: Hanna Daniels, eindredactie: Zoë Depoorter
Foto: © Janus Films