21/04/2022

Afscheidsshow Samson en Gert vindt twee jaar na datum plaats: heeft dit nog effect?

Eind 2019 ging de afscheidstournee van Samson en Gert van start. Tijdens de openingsshow werd Marie Verhulst aangekondigd als Samsons nieuwe baasje. Door corona werden de afscheidsconcerten met Gert Verhulst echter verplaatst naar maart en april 2022. Heeft die tournee twee jaar na de feiten het beoogde effect?

Stijn Joye is professor aan de vakgroep Communicatiewetenschappen van UGent. Hij zegt dat afscheidsshows erg populair zijn. ‘Studio 100 is heel goed in het creëren van nostalgie voor verschillende generaties. De afscheidsshow is daar een voorbeeld van. Studio 100 wil voor een band zorgen tussen de personages en het publiek. Wanneer een personage stopt of verandert, willen ze ervoor zorgen dat die band blijft bestaan.’

 

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door Gert Verhulst (@gertverhulst)

 

Volgens Joye is dat ook de reden waarom deze show, na twee jaar wachten, toch nog veel publiek aantrekt. ‘Doorheen deze twee jaren zijn Gert Verhulst en Studio 100 heel actueel gebleven. Er waren ook nieuwe afleveringen van Samson en Marie. De kijkers zijn Samson en Gert dus nooit echt vergeten, waardoor ze nu toch nog de show willen kijken. Daarnaast heeft het coronavirus veel stilgelegd en zijn de bezoekers enthousiast dat ze terug naar een show mogen gaan kijken’, zegt hij.

 

Effect afscheidsshows

Dat deze afscheidsshows op dit moment nog effect hebben, kan Stijn Joye bevestigen. Volgens hem was het een slimme keuze om ze niet af te schaffen. ‘Het was zeker nodig om de shows te hervatten. Het is een moment waarop een generatie afscheid neemt van Gert als baasje van Samson. De meeste kijkers zijn opgegroeid met Samson en Gert dus er moet sowieso een moment zijn waarbij de fakkel wordt doorgegeven. De shows zorgen ervoor dat deze generatie gelinkt wordt aan iets nieuw, namelijk Samson en Marie. Het is een soort van overgangsmoment dat nodig is voor de personages, maar ook voor het publiek. Er zal ooit een generatie komen die enkel Marie kent als baasje van Samson, maar dat is nu nog niet het geval’, vertelt hij.

 

‘Ik wou afscheid nemen van mijn kindertijd’ – Eline Baetens, bezoeker

 

Eline Baetens en Nikki Nys gingen beiden kijken naar de afscheidstournee van Vlaanderens bekendste hond en zijn baasje. Zij kochten hun tickets al in 2020, maar moesten uiteindelijk wachten tot ze een nieuwe datum in 2022 kregen. Eline is erg positief over de show. ‘De show gaf me echt een nostalgisch gevoel, ook al was dit twee jaar later dan eerst gepland was. Ik ben er zeker van dat deze shows nog een impact zullen hebben op de kijkers. Bij mij had het in ieder geval hetzelfde effect dan dat ik in 2020 zou gaan kijken zijn. Ik wou afscheid nemen van mijn kindertijd en het nieuwe concept leren kennen. Dat is zeker gelukt. Ik vond zelfs dat de show te kort was, maar dat zal waarschijnlijk zijn omdat ik mij zo hard geamuseerd heb’, vertelt Eline.

 

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door MarieVerhulst (@verhulstmarie)

 

‘Ik was eerst niet van plan om nog te gaan. De nieuwe datum kwam slecht uit, omdat ik dan moest werken. Heel last minute kreeg ik een bericht van een vriendin die nog een plek over had op een andere datum. Ik was heel blij dat ik kon gaan. Van kleins af aan ben ik al grote fan van Samson en Gert, dus ik keek erg uit naar de afscheidsshow’, zegt Nikki.

 

Verrassingseffect

Dat Marie het nieuwe baasje is, was geen verrassing meer voor de bezoekers die nu naar de shows gingen kijken. Toch vonden Eline en Nikki dit geen probleem tijdens de show. ‘Ik vind het ergens wel jammer dat het verrassingseffect weg was, maar ik ging vooral om afscheid te nemen en dat heb ik ook kunnen doen’, zegt Eline.

‘De bezoekers kijken vooral naar de shows voor nostalgie. Het maakt niet zo veel uit dat we al weten dat Marie het nieuwe baasje is. Studio 100 had dit ook verwerkt in de show en er mopjes rond gemaakt. Ze hebben dit dus goed aangepakt’, vertelt Nikki.

 

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door Jules Dorné (@jules.dorne)

 

Tekst: Femke De Kerpel, eindredactie: Renee Henderickx
Foto: © Jolien Van der Linden