26/04/2022

Dj Voltrack: ‘Ik wil een icoon worden in Vlaanderen’

De Vlaamse dj Yente Leysens (20) is te bewonderen op clubs en festivals over heel Vlaanderen onder de naam Voltrack. In 2020 werd hij tweede bij de wedstrijd MNM Start To DJ. Daarnaast is Yente ook derdejaarsstudent Media & Entertainment Business aan de hogeschool Thomas More in Mechelen. Aan ambities geen gebrek: ‘Ik wil een plaat uitbrengen, op Tomorrowland spelen en de G.O.A.T. (Greatest Of All Time) van de online contentcreatie worden.’

De charismatische Yente neemt bij onze ontmoeting op zijn studentenkot een slok van zijn energiedrankje. Tijdens zijn deelname aan MNM Start to DJ kreeg hij de toepasselijke bijnaam Duracell konijn omdat hij altijd overenthousiast is en tijdens zijn dj-sets op en neer springt. ‘Ik heb ADHD, dus het zit ook wel een beetje in mijn persoonlijkheid. Als ik op het podium sta, geef ik alles. Maar ik probeer ook van deze bijnaam af te stappen omdat een aantal andere dj’s die bijnaam ook proberen te claimen. Mijn merk is Voltrack en Voltrack heeft geen bijnaam nodig.’

‘Mensen nemen me ook niet altijd serieus. Sommigen denken dat alles mij gegeven is, maar mijn familie en vrienden weten hoe hard ik werk en wat ik opoffer. Sinds mijn vijftiende ben ik gebrand om te bereiken wat mij tot nu toe gelukt is. Alles wat ik van jongs af aan heb gedaan, stond in het teken om iedere week te kunnen draaien als dj’, vertelt Voltrack.

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door BELGIAN DJ & yente (@voltrack_music)

Geen weg terug

Yentes passie voor dj’en begon toen hij tien jaar oud was. ‘De neef van mijn vader was een dj en elke keer als we bij hem op bezoek waren, zag ik zijn dj-materiaal staan. Als tienjarige mocht ik alleen kijken en niets aanraken. Als je als kind iets niet mag, dan wil je dat juist extra graag. Op mijn twaalfde had ik uiteindelijk genoeg geld bij elkaar gespaard om mijn eigen deck te kopen. Toen was er geen weg terug.’

De eerste twee jaar werkte de Turnhoutenaar hard in zijn slaapkamer om het mixen onder de knie te krijgen. Op zijn veertiende draaide hij voor het eerst op een feestje op zijn badmintonclub, wat meteen naar meer smaakte. ‘Toen ik vijftien was, werd de lust om te draaien zo groot dat ik een bericht stuurde naar al mijn Facebookcontacten met de vraag of ze een dj zochten voor een Sweet 16. Of ik vroeg hen of ze iemand kenden die toevallig een dj zocht. Aan het eind van de dag had ik drie feestjes in mijn agenda staan.’

‘Ik ben heel vaak op de tweede plaats geëindigd en heb nog altijd het gevoel dat ik net niet goed genoeg ben’

Onzekerheid

Op de vraag waar zijn harde werkmentaliteit vandaan komt, geeft Voltrack een verrassend antwoord. ‘Onzekerheid. Ik ben heel vaak op de tweede plaats geëindigd en heb nog altijd het gevoel dat ik net niet goed genoeg ben. Die onzekerheid zit ingebakken en door keihard en veel te werken kan ik die twijfels opzijzetten. Daardoor weet ik dat het goed gaat komen. Daarnaast vind ik het ook leuk om hard te werken. Ik ben trots op mezelf dat ik van jongs af deze focus heb. Ik merk echt dat ik qua werkmentaliteit op een ander niveau zit dan andere leeftijdsgenoten.’

Die focus heeft ook mindere punten, weet Yente. ‘Ik heb het gevoel dat er bepaalde dingen uit mijn jeugd ontbreken. Zo speelde ik bijvoorbeeld nog nooit beerpong. Vrienden nodigen me bijna nooit uit op feestjes omdat iedereen altijd verwacht dat ik ergens wel een dj-set heb. Ik ben zelf ook bijna nooit uitgegaan met vrienden. Twee keer per jaar een tentfeestje is al veel voor mij. Mijn leven is heel anders dan veel van mijn leeftijdsgenoten.’

Het grootste nadeel van de combinatie tussen dj’en en studeren is de vermoeidheid, aldus Voltrack. ‘Elke dinsdagnacht draai ik in Gent. Ik kom in de ochtend thuis wanneer mensen naar hun werk of school vertrekken. Ik slaap dan de hele woensdag en in de avond moet ik huiswerk maken of ben ik aan het mixen voor mijn volgende boeking op vrijdag. Ik ga nooit op café met vrienden. Als ik dan toch beslis om één nacht met hen uit te gaan, weet ik dat ik daar veel last van ga hebben. Ik heb de tijd niet om de rust die ik nodig heb de volgende dag in te halen.’

MNM Start To DJ

De ervaringen zijn niet alleen negatief voor de dj. Hij beleefde op jonge leeftijd al dingen die de meeste jongeren met dj-ambities nooit meemaken. Eén ervan was zijn deelname aan MNM Start To DJ in de zomer van 2020. ‘Meedoen aan die wedstrijd was vanaf de eerste editie al mijn grootste droom en ik kon niet wachten tot ik achttien was om mij aan te melden. Ik heb drie maanden lang aan de perfecte mix gesleuteld. Uiteindelijk werd ik geselecteerd. Start to DJ opende veel nieuwe deuren voor mij. Wie eerste eindigt, krijgt natuurlijk de meeste aandacht, maar ook nummer twee krijgt veel respect. Het was voor mij een bevestiging dat ik goed kan draaien en dat ik iets kan betekenen in de Vlaamse dj-scene.’

‘De hele dag stond er hooguit 200 man bij dat podium, maar toen ik draaide stond er 600 man. Toen zag ik echt het resultaat van al mijn harde werken’

De vijftienjarige Yente had niet verwacht wat de twintigjarige Yente tot nu heeft bereikt. ‘Ik had verwacht om in de clubs bij mij in de buurt te spelen, maar niet dat ik nu zou draaien op festivals en in clubs over heel Vlaanderen. Vorig jaar draaide ik ook op een trouwfeest in de Verenigde Staten, wat een van de mooiste ervaringen uit mijn leven was.’

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door BELGIAN DJ & yente (@voltrack_music)

Afgelopen zomer draaide Voltrack ook op Sunset Festival. ‘Het eerste festival waar ik weer speelde sinds corona uitbrak. Ik had de slotset op het derde grootste podium. De hele dag stond er hooguit tweehonderd man bij dat podium, maar toen ik draaide stond er zeshonderd man. Toen zag ik het resultaat van al mijn harde werk en van de tijd die ik investeer in mijn sociale media.’

‘Ik wil nog twee dingen bereiken als dj: spelen op Tomorrowland en een plaat uitbrengen. Als ik deze twee dingen heb gedaan, trek ik de stekker er misschien wel uit’

Ondanks zijn grote passie voor het draaien, weet Yente nu al dat hij dit niet voor de rest van zijn leven wil blijven doen. ‘Ik wil nog twee dingen bereiken als dj: spelen op Tomorrowland en een plaat uitbrengen. Als ik die twee dingen heb gedaan, trek ik de stekker er misschien wel uit.’

Maar dat betekent niet dat we nooit meer van Yente zullen horen. ‘Ik wil een icoon worden in Vlaanderen. Na mijn studie denk ik eraan om content te maken op YouTube en een eigen podcast te starten, in combinatie met dj’en. Ik voel dat er veel meer in mij zit dan er tot nu toe uitkwam. Mijn doel? De beste contentmaker worden van België.’

Tekst: Rik Tuinstra, eindredactie: Marlies Geyskens
Foto: © Voltrack