23/05/2022

21bis-tv: Maansverduistering uitgelegd, omgaan met gruwelijke oorlogsbeelden en Fixkes frontzanger Sam brengt Kvraagetaan

Astronoom Thierry Pauwels praat over het proces van een volledige maansverduistering. Redactiechef JONG VRT NWS Katrien Van der Slycken werpt een blik achter de schermen van de JONG redactie op VRT NWS. Ze praat over de noodzakelijke afweging die dagelijks gemaakt wordt voor het tonen van oorlogsbeelden in het nieuws. En omdat de Fixkes hun nummer Kvraagetaan vijftien jaar geleden uitbrachten, zakt frontzanger Sam Valkenborgh af naar de studio om een akoestische versie te brengen.

Kijk hieronder naar de uitzending:

Tijdens de maansverduistering op 16 mei was de hemel zo bewolkt dat het natuurfenomeen amper te zien was. Astronoom Thierry Pauwels vertelt hier alles over en deelt mee wat je moet weten voor de volgende volledige verduistering in 2029. Er circuleren veel gruwelijke beelden van de oorlog in Oekraïne. Redactiechef JONG VRT NWS Katrien Van der Slycken licht toe hoe nieuwsredacties deze beelden filteren. Verder vertelt kunstrestaurateur Noortje Cools over de kneepjes van haar vak. Ook geeft Wannes Desmedt je enkele tips over hoe je je kan beschermen tegen hackers. En vijftien jaar geleden releasete de Fixkes hun grootste hit Kvraagetaan. Voor deze unieke verjaardag brengt frontman Sam Valkenborgh het liedje solo op zijn gitaar.

Presentatie: Joana Rebelo

Programmamedewerkers: Kayla Ceulemans, Merel Vernaeve, Seth Van der Slycken, Mila Franck, Moana Martinho Hortas, Cynthia Verbrugge, Yannick Van der Weyden, Mikaela Pimentel en Ewout Straetmans

Tekst: Merel Vernaeve en Seth Van der Slycken

Foto van de crew: © Ann Verlinden