04/05/2022

5 tips om energie te besparen als student

Door het aanhoudende conflict in Oekraïne lijken de energieprijzen niet meteen te dalen, dus kan het meer dan ooit geen kwaad om zo veel mogelijk energie te besparen. Zelfs al worden de dagen langer en warmer. 21bis selecteerde 5 tips om als student energie te besparen, thuis of op kot.

  • Zet de verwarming lager

Volgens de officiële overheidswebsite energiesparen.be is de verwarming -en meer bepaald de elektrische verwarming- de grootste energieverslinder in het huishouden. Dus zeker als je elektrisch verwarmt, kun je veel geld uitsparen door de verwarming permanent een aantal graden lager te zetten. Ook kun je de verwarming uitzetten of een pak lager zetten wanneer je voor een lange tijd niet aanwezig bent in de ruimte in kwestie.

  • Méér microgolf-eten klaarmaken

Op nummer twee van meest energieverslindende apparaten, staan elektrische ovens en kookplaten. Dus aangezien de microgolfoven minder energie verbruikt dan de oven, spaar je veel energie uit door meer microgolf-eten klaar te maken. Niet de meest gezonde tip, maar wel een praktische. Daarnaast kun je gerechten die je normaal in de oven klaarmaakt, in de microgolf opwarmen. Hoewel de smaak iets anders zal zijn, spaar je met deze tip ook wat tijd uit. Als je microgolf-eten opwarmt, moet je trouwens niet allerlei potten en pannen afwassen en komt er meer plaats vrij in de vaatwasser, zodat je die minder vaak hoeft te gebruiken. Wat op zijn beurt ook weer energie bespaart.

  • Gebruik minder licht

Dit kan je op meerdere manieren doen. Ten eerste kun je ’s avonds experimenteren met kaarslicht. Je kan bijvoorbeeld een paar kaarsen aansteken, in plaats van een lamp. Natuurlijk zijn niet alle kaarsen even fel en geven ze in het algemeen minder licht dan een lamp, maar in sommige situaties is het wellicht een goed alternatief. Daarnaast geven kaarsen ook wat extra warmte, wat de verwarmingskosten ten goede kan komen. Twee vliegen in één klap.

Ten tweede kun je proberen om vroeger in bed te kruipen. Op die manier hoef je in de avond minder lang het licht aan te laten, wat een heleboel energie bespaart. Dat het buiten steeds langer licht blijft, maakt dit enkel makkelijker. Ideaal zou zijn om te gaan slapen wanneer de zon ondergaat en op te staan wanneer de zon weer aan de horizon verschijnt. Op die manier doe je alles in je dag met daglicht, zodat je zo weinig mogelijk kunstmatig licht hoeft te gebruiken. En dat is trouwens ook goed voor je bioritme.

  • Was de vaat af met de hand

De website van TotalEnergies geeft mee dat de vaatwasser het vierde meest energieverslindend apparaat in het huishouden is. Daarom is het verstandig om de vaatwasser zo weinig mogelijk te gebruiken en de vaat zo vaak mogelijk met de hand af te wassen.  Dat is niet het leukste werk, maar met een muziekje of een ontspannende serie op de achtergrond is het zo gedaan. Ook kun je proberen de vaatwasser enkel aan te zetten als die helemaal vol zit. Deze tip kun je ook toepassen op de wasmachine.

  • Verminder je smartphonegebruik

Ten slotte een tip met een dubbel nut: energie besparen én afkicken van je mogelijke gsm-verslaving. Als je je gsm minder gebruikt, moet je hem minder vaak opladen, wat op lange termijn goed bespaart. Daarbij verslijt de accu zo minder snel, waardoor hij langer mee gaat. Dat bespaart geld, plus energie die wordt geïnvesteerd in het maken van nieuwe telefoons. Ook is het handig om je gsm in besparingsmodus te zetten wanneer je hem niet gebruikt, of beter: schakel hem helemaal uit.

 

Tekst: Alexander Niclaes, eindredactie: Ijsbrand van Lambalgen
Foto: © Alexander Niclaes