24/05/2022

Brieven uit Somalië: unieke blik op leven van paracommando op missie

Reginald Verhofstede is een ex-paracommando, die tijdens zijn carrière aan heel wat buitenlandse missies deelnam. Eén daarvan was de VN-vredesmissie in Somalië in 1993. Omdat er in dat gebied geen internet of telefoonverbinding was, schreef hij wekelijks brieven naar huis. 

Tijdens zo’n missie krijgen militairen weinig pauze, ze moeten altijd alert en waakzaam zijn. Het is daarom ook moeilijk om in hun brieven naar het thuisfront alle spannende gebeurtenissen tot in de details uit te schrijven. Ze beperken zich tot de hoofdzaken. Daarom laat Reginald dertig jaar na zijn laatste missie zijn brieven inkijken en vertelt wat er tussen de regels door écht geschreven staat.

Beluister hier de reportage:

Tekst en reportage: Lander Loots
Foto: © Reginald Verhofstede