26/05/2022

Cultuurcentrum Mechelen organiseert ‘Kunst voor Oekraïne’

Cultuurcentrum van Mechelen organiseert op 4 juni ‘Kunst voor Oekraïne’, een kunstveiling om geld in te zamelen voor Oekraïense vluchtelingen. ‘Het evenement heeft een dubbel nut. Enerzijds willen we Oekraïners in nood helpen, anderzijds willen we lokale kunstenaars de kans geven hun werken aan een breed publiek te tonen’, zegt communicatieverantwoordelijke Anne Van de Voorde.

Tot 17 april konden artiesten één kunstwerk aan de veiling schenken. Er zijn vooral schilderijen ingeleverd, maar ook een aantal beeldhouwwerken en een paar muziekacts. ‘In totaal zijn er ongeveer 65 werken ingeleverd. Ik had gehoopt dat het aantal dichter bij de honderd zou liggen, maar ik ben al bij al tevreden’, aldus Van de Voorde. ‘Het is ook de eerste keer dat we een kunstveiling organiseren, wat helemaal anders is dan het organiseren van concerten en expo’s die we normaal organiseren. Bij een veiling komen er heel wat juridische zaken bij kijken. Zo hebben we onder andere een veilingmeester en een notaris moeten aanstellen.’

Het idee om ‘Kunst voor Oekraïne’ te organiseren, kwam van de Mechelse kunstenares Alma Van Win. Zij schildert vooral portretten van mensen waarin steeds tegenstrijdigheid te voelen is. ‘Alma wilde iets doen voor de vluchtelingen uit Oekraïne, dus stapte ze met haar idee naar de Mechelse schepen van Cultuur, Björn Siffer, die al snel groen licht gaf’, zegt Van de Voorde. Met ‘Kunst voor Oekraïne’ heeft het Cultuurcentrum Mechelen twee doelen. Eerst en vooral is het de bedoeling om geld in te zamelen om Oekraïense vluchtelingen mee te steunen. Ten tweede wil het de kans bieden aan lokale, Mechelse kunstenaars om hun kunst te tonen aan een breed publiek. ‘Daarom hopen we dat veel mensen zich zullen inschrijven. Daarbij zullen de prijzen sneller oplopen als er veel volk aanwezig is.’


Dit werk is een kritiek op de veiling zelf; het is namelijk niet duidelijk waar de opbrengsten precies heen gaan. Foto: © Alexander Niclaes

Startbedrag

Voor een kunstveiling wordt steeds een startbedrag bepaald. Bij ‘Kunst voor Oekraïne’ zullen de kunstwerken minimum aan 50 euro verkocht worden. Dat het startbedrag zo laag ligt, is ook de reden waarom er weinig professionele kunstenaars een werk hebben ingeleverd. ‘Professionele kunstenaars willen naar waarde betaald krijgen. We kozen om voornamelijk te werken met Mechelse kunstenaars, waardoor we een aantal professionele artiesten mislopen. Maar er zitten wel een aantal kunstwerken bij van bekendere artiesten, zoals Wouter Feyaerts en Paul Permeke. Daarom verhogen we het minimumbedrag voor sommige werken.’ Zo zou het schilderij van Alma Van Win aan een startbedrag van meer dan duizend euro verkocht worden. ‘Als hun werken maar 50 euro opbrengen, is dat buiten verhouding. Dat kunnen we hen niet aandoen.’

‘We kozen om te werken met Mechelse kunstenaars, waardoor we een aantal professionele artiesten mislopen’

Doelpubliek

Het Cultuurcentrum wil met haar evenement vooral kunstliefhebbers uit het Mechelse aantrekken. ‘We mikken vooral op Mechelaars, maar dankzij eerdere evenementen hebben we natuurlijk een groot adressenbestand buiten Mechelen, waar we onze reclame naartoe sturen. Daarnaast verwacht ik dat er veel nieuwsgierige mensen zullen opdagen, want een kunstveiling is een unieke belevenis’, zegt Van de Voorde. Ook de artiesten die een werk geschonken hebben, komen grotendeels uit Mechelen. ‘Er is één Mechelse kunstenaar bij die nu in Frankrijk woont.’

Van de Voorde hoopt dat er ook Mechelse bedrijven aanwezig zullen zijn op de veiling. ‘Het is een benefietverkoop, dus verwachten we bedrijven die een goed doel willen steunen en die een kunstwerk kunnen gebruiken om bijvoorbeeld op te hangen in de cafetaria. Daarbij hebben bedrijven een groter budget, waardoor de prijzen op de veiling plots de lucht in kunnen schieten’, aldus Van de Voorde. Maar ze kan niet inschatten hoeveel geld de veiling in totaal zal opbrengen. ‘Ik ben professioneel bezig met beeldende kunst, waardoor mijn normen heel hoog liggen. Maar andere mensen leggen de lat minder hoog. Het is onmogelijk te gokken hoeveel kopers bereid zijn te betalen, omdat kunst natuurlijk voor iedereen iets anders betekent.’

Tekst: Alexander Niclaes, Eindredactie: Lukas Emmerechts
Foto: © Alexander Niclaes