25/05/2022

Geadopteerd sinds geboorte: ‘Waarom ze mij hebben afgestaan? Die vraag ontwijk ik liever’

Jana (20) is geadopteerd en woont al 20 jaar bij haar adoptieouders in Bertem. Ze kwam van China en kreeg hier een beter leven. Zelf worstelt ze niet met haar adoptie, maar voor haar zussen is het soms moeilijk. 

Enkele jaren geleden keerde Jana en haar adoptiegezin terug naar China voor een rootsreis. Die reis was vooral voor haar zussen een lastige ervaring. ‘Het hangt ervan af hoe open je bent over je adoptie. Niet iedereen wil over het onderwerp praten omdat het gevoelig ligt.’ Voor Jana werd ook al snel duidelijk dat China niet het land is waar ze wil wonen. ‘De cultuur is helemaal anders dan hier.’

Luister hier naar haar verhaal:

Reportage en tekst: Annelien Vandendriesch
Foto: © Jana (Jana kiest ervoor om onherkenbaar te blijven op de foto.)