25/05/2022

Van knaldrang naar reisdrang: willen studenten verloren tijd inhalen?

Sinds februari zien reisbureaus in België het aantal reizigers fel toenemen. Op VRT NWS spreekt reisorganisatie TUI van 7% meer passagiers dan voor de krokusvakantie van 2019. Nu het lijkt of corona naar de achtergrond verdwenen is, wil iedereen weer naar buiten en genieten van de herwonnen vrijheid. Maar hoe zit het met de studenten? Hebben zij het gevoel dat ze na de coronapandemie veel in te halen hebben op vlak van reizen?

Niels Bevers (21) studeert Grafisch Design en Digitale Media aan de hogeschool Artesis Plantijn in Antwerpen. Hij vertrekt deze zomer op Erasmus naar Finland. ‘Veel andere reizen heb ik deze zomer niet gepland. De voorbije twee zomers ben ik op reis geweest. Daar ben ik zelf wel van verschoten. Het zag er eerst niet naar uit dat een vakantie wel kon. Je moest veel voorzorgsmaatregelen nemen, zoals het invullen van een passenger locator form (Als je over de grens wilde, moest je zo’n formulier invullen om aan te tonen dat je niet ziek was, red.). Maar dat belette mij niet om te reizen.’

‘Ik heb toch het gevoel dat ik veel wil inhalen. In de zomer van 2019, nog voor corona uitbrak, reisde ik nog veel. Ik had in Spanje Lanzarote en L’Isle-sur-la-Sorgue en Sainte-Maxime in Frankrijk bezocht. Vorig jaar ben ik één keer op reis gegaan. Er valt dus wat in te halen, al mag ik zeker niet klagen.’

‘Ik heb absoluut het gevoel dat ik reizen moet inhalen’ – Nicoline

Nicoline Reymen (19) studeert Journalistiek op de hogeschool Thomas More in Mechelen. ‘Ik wil deze zomer heel graag op reis gaan, maar ik vind niemand die mij wil vergezellen. Voorlopig heb ik dus geen plannen. Tijdens de pandemie ging ik evenmin op vakantie. Ik zou normaal naar Nice in Frankrijk reizen, maar die trip werd afgelast. We waren niet zeker of het toen al kon doorgaan dus hebben we het uiteindelijk niet gedaan. Het jaar daarna waren er opnieuw veel lockdowns, waardoor we de reis ook niet konden inplannen. Ik heb absoluut het gevoel dat ik de schade moet inhalen, want ik wil nog veel ontdekken. Ik wil intussen al drie jaar naar Londen en Nice, maar nu de pandemie weg is, lukt het mij niet om reisgezellen te vinden.’

Eline Pauwels (21) studeert een banaba Buitengewoon Onderwijs op de hogeschool UCLL (University Colleges Leuven-Limburg, red.) in Leuven. Zij kijkt erg uit naar de zomer. ‘In juli ga ik voor drie weken naar Portugal, waar mijn gezin en ik zullen kamperen. Normaal gezien ligt onze planning ook ver op voorhand vast, maar dat is dit jaar anders door verschillende omstandigheden. Mijn zus heeft in juli haar toelatingsexamen voor de opleiding geneeskunde, dus moesten we onze reis op een later moment inplannen. Ik heb tijdens de coronapandemie veel minder gereisd. Zo gingen verschillende skivakanties niet door. En in de zomer hebben we ook gekampeerd, maar toen waren we opvallend voorzichtiger dan anders. We kwamen niet te dicht bij andere kampeerders, ontsmetten voortdurend onze handen en droegen mondmaskers. We waren ertussenuit, maar het gevoel was anders.’

‘Ik wil ervan profiteren dat ik op reis kan gaan’ – Eline

‘Ik heb nu zin om op vakantie te gaan, maar ik weet niet of dat is omdat de ik reizen wil inhalen die ik door corona niet heb kunnen maken. Het kan er een gevolg van zijn. Ik studeer dit jaar af en zal vanaf volgend jaar minder op vakantie kunnen, omdat ik na mijn studies zal beginnen werken. In september wil ik ervan profiteren dat ik op reis kan gaan. In februari wilde ik ook graag reizen, maar dan moest ik alleen gaan en dat leek me minder fijn. In mijn omgeving is het me nog niet opgevallen dat iedereen plots meer op vakantie wil. Het kan ook zijn dat mijn vrienden en buren voor corona ook niet veel reisden. Dan zie je geen verschil, natuurlijk.’

Tekst: Jolien Van der Linden, eindredactie: Renee Henderickx
Foto bovenaan: © Jolien Van der Linden