08/08/2022

De voetbalcompetitie van de Antwerp Students League: inclusie of seksisme?

De Antwerp Students League organiseert sportwedstrijden tussen studentenverenigingen. In de voetbalcompetitie roepen de uitzonderlijke regels, gericht op vrouwelijke spelers, vragen op. Astrid Kamst, organisatrice van de Antwerp Student League: ‘Dit doen we om meer vrouwelijke speelsters te betrekken.’

Wie vrouw is en deelneemt aan de Antwerp Students League voetbalcompetitie telt voor twee, wanneer ze een velddoelpunt scoort dan toch. Zo won studentenvereniging Boechout de finale in 2018; bij een score van 2-3 scoorde een vrouw het laatste doelpunt en ineens stond het 4-3. ‘Kinderachtig, het lijkt alsof de organisatie vindt dat een vrouw minder goed voetbalt dan een man’, vindt Aline Debie, voetbalspeelster bij studentenvereniging Lingua.

Astrid Kamst, organisatrice van de Antwerp Students League, reageert in deze reportage op deze en andere spelregels gericht naar vrouwen.

 

Reportage, camera en geluid: Ewout Straetmans