27/09/2022

Extreemrechtse Giorgia Meloni bijna zeker eerste vrouwelijke Italiaanse premier: ‘Ik baal dat ze geen feministe is’

Giorgia Meloni lijkt de eerste vrouwelijke premier van Italië te worden. Haar extreemrechtse partij ‘Fratelli d’Italia‘ stevent af op ongeveer 26 procent van de totale stemmen. De partij staat gekend om haar conservatief programma en hecht veel waarde aan het traditionele gezinsbeeld. Ook tegenover abortus en de LGTBQ+-gemeenschap staat de partij zeer sceptisch. Politiek experte Robin Devroe duidt: ‘Er is een bepaalde tendens waar te nemen en Italië is zeker niet de laatste in de rij.’

Na de vervroegde verkiezingen op 25 september lijkt de rechtse coalitie van Fratelli D’Italia, Lega en Forza Italia als winnaar uit de bus te komen. In juli eerder dit jaar viel de toenmalige Draghi-regering en moest Italië op zoek naar een nieuwe premier. Die nieuwe premier lijkt de 45-jarige Giorgia Meloni te worden. Meloni is een omstreden figuur door haar ‘liefde’ voor vroeger Italiaans dictator Mussolini en haar controversiële uitspraken over migratie. Ook lijkt ze weinig aandacht te besteden aan vrouwenrechten. 

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door Giorgia Meloni (@giorgiameloni)


Eerste vrouwelijke premier
Het is nog niet helemaal zeker hoe de nieuwe regering eruit zal zien, zelfs niet wie de nieuwe premier wordt. Al is de kans heel groot dat Meloni die functie op zich zal nemen. Robin Devroe, politiek expert van de UGent, legt uit: ‘De premier wordt niet rechtstreeks gekozen, maar Giorgia Meloni is wel de leider van de coalitie die het grootste aantal stemmen heeft. Logischerwijs zal zij aangesteld worden om een regering te proberen vormen en zal zij daarin ook de premier worden.’ Meloni zou daarmee de eerste vrouwelijke premier van Italië zijn en meteen ook de eerste extreemrechtse premier sinds dictator Mussolini.

Politiek expert Robin Devroe van de UGent. © Robin Devroe

Devroe wijst er wel op dat vrouwen steeds vaker hoge functies vervullen in de politiek. ‘Er is een bepaalde tendens waar te nemen en Italië is zeker niet de laatste in de rij.’

Gevolgen voor vrouwen en de LGBTQ+-gemeenschap
Een vrouwelijke premier is niet noodzakelijk een zege voor de Italiaanse vrouwen. De conservatieve standpunten van de coalitiepartijen kunnen de vrouwenrechten in het gedrang brengen. ‘Het zou zomaar eens kunnen dat abortus verboden wordt’, zegt Devroe. Hetzelfde geldt voor de LGBTQ+-gemeenschap. Meloni heeft zich bijvoorbeeld al meermaals uitgesproken tegen het recht op adoptie voor LGBTQ+-koppels.

‘Het zou zomaar kunnen dat abortus verboden wordt’ – politiek expert Robin Devroe (UGent)

Als de rechtse coalitie van Meloni een absolute meerderheid behaalt, kunnen ze die veranderingen doorvoeren. Als ze geen absolute meerderheid hebben, zullen ze moeten samenwerken met andere partijen. ‘Dan zullen wat meer compromissen gezocht moeten worden en zullen de standpunten wat afgezwakt worden’, stelt Devroe. 

Teleurgestelde studenten
Agnese Tonelli studeert International Communication Management aan Thomas More in Mechelen en is van Italiaanse afkomst. ‘Al mijn vrienden in Italië zijn verrast dat zij won. Ik weet niet of het komt doordat jongeren ook voor haar hebben gestemd maar er gewoon niet voor uitkomen, of omdat vooral ouderen voor haar kozen. Ik denk dat het vooral dat laatste is, alhoewel niet elke oudere fan is. Ik zag een oudere man in de Italiaanse krant die zei: ‘Ik ben geboren onder Mussolini’s dictatuur, laat me niet sterven onder die van Meloni.’’

ICM-studente Agnese Tonelli. © Agnese Tonelli

Agnese zelf had liever een andere uitslag gezien. ‘Ze is de eerste vrouwelijke premier, maar ik baal dat het geen feministe is. Momenteel is het moeilijk om de Italiaanse nationaliteit te verkrijgen en met haar op die positie zal het er niet makkelijker op worden. Ik zie dat veel jongeren het land willen verlaten, sommigen zeggen zelfs dat ze niet meer willen terugkeren. Als Italiaanse die in het buitenland leeft, voel ik hetzelfde, maar tegelijkertijd is het sneu om zomaar je land te verlaten.’ Agnese vreest voor een nog meer close-minded samenleving en is bang dat haar thuisland de steun van Europa ook zal verliezen.

‘Ik zag een oudere man in de Italiaanse krant die zei: ‘Ik ben geboren onder Mussolini’s dictatuur, laat me niet sterven onder die van Meloni.’’ – Agnese Tonelli, studente ICM

Ook van International Media & Entertainment Businessstudente Silvia zou Meloni geen stem gekregen hebben: ‘Absoluut niet, want ze is een fasciste. Ze maakt deel uit van een extreemrechtse partij en verkondigde in het openbaar dat Mussolini een goede leider was voor het land. Fratelli D’Italia is een partij die focust op haat, zeker op vlak van discriminatiewetten en de LGBTQ+-community. Ze is altijd een fascist geweest, ook al heeft ze dat nog niet letterlijk zo verwoord.’


Tekst: Janne Eijckmans & Lukas Emmerechts & Stijn De Belder, eindredactie: Renee Henderickx
Collage bovenaan: © Stijn De Belder