27/09/2022

Hoe ga je als student om met ongewenste naaktfoto’s?

Meta, het bedrijf achter Instagram, werkt momenteel aan een nieuwe functie om ongewenste naaktfoto’s te blokkeren. Een computerprogramma zal de naaktfoto’s automatisch detecteren en verwijderen. Momenteel zijn er nog geen tools op sociale media die ons waarschuwen voor dit soort beelden. Hoe reageer je dan best op ongewenste naaktfoto’s? En hoe vaak komen studenten hiermee in aanraking?

Amina Ryffranck is klinisch seksuoloog bij PraatPuur. Zij vertelt dat we als studenten moeten kunnen aangeven wat wel en niet oké is. ‘Het is erg belangrijk dat je jouw eigen grenzen durft aangeven aan de persoon van wie je ongewenste naaktfoto’s krijgt. Of die persoon ernaar zal luisteren, is natuurlijk een andere vraag. Je gaat best niet zomaar met iedereen een gesprek aan op sociale media en indien nodig verwijder je personen die je lastigvallen.’

Ryffranck vindt de toekomstige functie van Instagram veelbelovend. ‘Als je als student veel last hebt van ongewenste naaktfoto’s komt die functie zeker van pas. Natuurlijk zullen er foto’s zijn die wel gewenst zijn, dus dat is wel het nadeel. Studenten kunnen gewenste foto’s dan best via andere sociale media naar elkaar sturen.’

 

‘Meestal durf ik hier niet echt op te reageren’ – studente Marie de Laat

 

Studenten reageren op nieuwe functie

Marie de Laat is studente verpleegkunde HBO 5. Zij kreeg zelf al ongewenste naaktfoto’s. ‘Heel vaak als ik iemand wil leren kennen, krijg ik zulke foto’s zonder dat ik het wil. Ik zit met andere intenties op sociale media. Meestal durf ik hier niet echt op te reageren, maar soms zeg ik dat ik dit echt niet wil en verwijder ik die persoon. De nieuwe functie van Instagram komt dus goed van pas.’

Jörg van den Broeck is student Geneeskunde. Hij is niet zo enthousiast over de toekomstige functie van Instagram. ‘Ik weet niet of dit echt een goed idee is. Aan de ene kant is het natuurlijk handig dat je geen ongewenste naaktfoto’s meer krijgt. Aan de andere kant heb je zelf niets meer in de hand. Je geeft de controle aan een computersysteem. Stel je voor dat er een naaktfoto bij is die wel gewenst is, dan ben je die kwijt.’

 

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door NWS (@nws.nws.nws)

 

Tekst: Femke De Kerpel, eindredactie: Renee Henderickx
Foto: Michael Taggart Photography (CC BY-NC 2.0)