23/09/2022

Opkomend Belgisch talent toont zich op WK tijdrijden

Het werd een succesvol wereldkampioenschap tijdrijden in de jeugdcategorieën voor ons land. Afgelopen maandag en dinsdag kwamen de beloften en zowel de jongens- als de meisjesjunioren in actie op het WK tijdrijden in Australië. Bondscoach Sven Vanthourenhout selecteerde een talentvolle delegatie waarmee er resoluut op een aantal medailles werd gemikt. 

In de aanloop naar het beloftekampioenschap tijdrijden verwachtten de kenners veel van Alec Segaert (19). De eerstejaarsbelofte, die eerder dit jaar Europees kampioen tijdrijden werd, begon als een van de favorieten voor de gouden medaille. Segaert beet zijn tanden stuk op de tijd van de drie jaar oudere Noor Søren Wærenskjold die in het voorbije jaar al enkele koersen met profrenners betwistte.

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door Alec segaert (@alecsegaert)

Een verdienstelijke zilveren medaille achter een oudere, sterke Noor was zijn deel. 

In de nacht van dinsdag op woensdag was het de beurt aan de vrouwelijke junioren. Het was uitkijken naar het jonge talent Febe Jooris (17), ze stelde niet teleur. Na een knappe tijdrit stapt ze het vliegtuig op met een bronzen medaille. Zo komt ze in de geschiedenisboeken terecht als de eerste Belgische renster met een tijdritmedaille op een wereldkampioenschap.

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door feeb (@febe_jooris)

Overigens veroverde het Britse supertalent Zoe Bäckstedt (17) het goud met een uitzonderlijke prestatie: ze reed op een parcours van 14 kilometer maar liefst anderhalve minuut sneller dan de tweede.  

Na afloop van de vrouwelijke juniorenrace kwamen hun mannelijke collega’s aan zet. In deze categorie keek het Belgisch wielerpubliek reikhalzend uit naar de prestatie van Jens Verbrugghe (17), de zoon van ex-bondscoach en succesvol tijdrijder Rik Verbrugghe.

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door Jens Verbrugghe (@jens_verbrugghe)

Toch kreeg de medaille-ambitie van de beloftevolle Verbrugghe een ferme knauw. Bij de laatste controle van zijn fiets stelde de wedstrijdleiding een onregelmatigheid vast. Door een menselijke fout lag er op zijn wedstrijdfiets een versnelling met 53 tanden, terwijl het reglement voorschrijft dat het maximaal aantal tanden op de versnelling van een juniorenfiets 52 mag bedragen. Daardoor moest Verbrugghe de wedstrijd na een turbulente voorbereiding op zijn reservefiets afleggen. Hij werd uiteindelijk 26ste van de 52 deelnemers.

Het goud ging naar de Britse topfavoriet Joshua Tarling (17), de andere Belgische deelnemer Duarte Marivoet werd na een sterke tijdrit knap achtste.  

 

Tekst: Wout Libin
Foto: Paul Wilkinson (CC BY 2.0)