21/10/2022

Antwerpse kunststudenten betogen tegen schrapping projectsubsidies: ‘We blijven doorgaan zolang het nodig is’

Het Antwerps stadsbestuur besloot op 13 oktober om de komende drie jaar 720.000 euro aan projectsubsidies te schrappen. Dat nieuws kwam hard binnen bij kunststudenten, daarom besloten ze drastische actie te ondernemen. Met de actiegroep For Future komen de Antwerpse kunststudenten al een week op straat.

Aan het Antwerpse stadhuis protesteren sinds maandag 17 oktober dagelijks honderden kunststudenten en hun sympathisanten tegen de besparing dat het stadsbestuur eerder aankondigde. For Future wordt gesteund door het Koninklijk Conservatorium van Antwerpen en het Antwerps Kunstoverleg. Naast speeches plant For Future ook dagelijks enkele kunstoptredens in.

Tibbe Walckiers (20) is mede-organisator en student Drama aan het Koninklijke Conservatorium van Antwerpen. Volgens hem zijn de projectsubsidies van de stad essentieel voor de toekomst van jonge kunstenaars. ‘Er zijn ook subsidies die uitgedeeld worden door de Vlaamse Overheid, maar de drempel om die te krijgen is veel groter. Vaak krijgen kunstenaars die al veel gerealiseerd hebben makkelijker een subsidie dan pas afgestudeerden. Jongeren gaan altijd eerst aankloppen bij de stad, maar dat is nu geen optie meer. Als het stadsbestuur bij hun beslissing blijft, is er geen plek meer voor ons om kunstprojecten maken.’

 

 

View this post on Instagram

 

A post shared by for future (@forfuture____________)

De laatste dagen waren alvast een succes volgens Tibbe. Enkele bekende Vlamingen waaronder Jan Decleir en Dimitri Leue kwamen hun ongenoegen uiten in speeches. ‘We krijgen veel steun van bekende Vlamingen en dat doet deugd. We zijn allemaal enorm moe, maar we zijn ook erg gedreven. Het gaat over onze toekomst dus we blijven doorgaan zolang het nodig is.

For Future heeft een duidelijk doel. ‘We willen dat de beslissing on hold wordt. Hierover moet eerst gepraat worden.’ De organisatie ging een gesprek aan met het kabinet Nabilla Ait Daoud (NV-A), maar de cultuurschepen was niet aanwezig. ‘We betreuren deze situatie en blijven openstaan voor een gesprek’, klinkt het op Instagram. ‘We zullen alleszins niet opgeven tot we met de schepen kunnen spreken’, concludeert Tibbe.

Tekst: Jens Roothoofd, eindredactie: Femke De Kerpel
Foto: © Amine M’siouri via Pexels