03/10/2022

‘Connie Aerts kan Nobelprijs voor Natuurkunde krijgen’ 

Maandag 3 oktober begon de Week van de Nobelprijs. Tijdens deze week maakt het Zweedse expertencomité elke dag een andere Nobelprijswinnaar bekend. Dinsdag raakt bekend wie de Nobelprijs voor Natuurkunde mag ontvangen. De Belgische wiskundige Connie Aerts is een van de kanshebbers.  

Elk jaar in september worden duizenden academici, professors, ex-laureaten, wetenschappers en zelfs parlementsleden gevraagd om kandidaten aan te bieden die volgens hun recht hebben op een Nobelprijs. Uit deze inzendingen kiezen de vier uitgekozen comités  de genomineerden.  

De genomineerden
Het is op voorhand niet geweten wie er genomineerd is voor welke specifieke Nobelprijs. Deze nominaties mogen slechts 50 jaar na datum bekend gemaakt worden . Deze regel is ontstaan om zowel de genomineerden als de nominators te beschermen.  

Planning week van de Nobelprijs
Tijdens de week van de Nobelprijs reikt het nobelprijscomité elke dag een andere prijs uit, de planning ziet er zo uit:  

  • Maandag 3 oktober: Nobelprijs voor Geneeskunde  
  • Dinsdag 4 oktober: Nobelprijs voor Natuurkunde 
  • Woensdag 5 oktober: Nobelprijs voor Scheikunde 
  • Donderdag 6 oktober: Nobelprijs voor Literatuur
  • Vrijdag 7 oktober: Nobelprijs voor Vrede  
  • Maandag 10 oktober: Nobelprijs voor Economie 

 

Een Belgische kanshebber
De Belgische professor in sterrenkunde Conny Aerts won eerder dit jaar de Kavli prijs voor Astrofysica. Deze prijs lauwert wetenschappers die voor een belangrijke doorbraak in de astrofysica, nanowetenschappen en neurowetenschappen zorgden.  

Connie Aerts won deze prijs voor haar onderzoek naar de binnenkant van sterren. Expert in fysica en sterrenkunde Robin Bonné tracht het simpel uit te leggen: ‘Ze heeft een nieuw veld in de astrofysica opgericht, namelijk astroseismologie. Ze luistert naar de geluiden van sterren en probeert zo de evolutie van sterren te begrijpen, dus wat er binnenin die sterren afspeelt.’ Volgens Bonné is dit vergelijkbaar met aardbevingen op aarde: ‘In de binnenkant van die sterren ontstaan drukverschillen waardoor er een geluid ontstaat. Connie kijkt naar welk geluid er van deze sterren komt en probeert zo te achterhalen hoe de sterren evolueren.’  

© Robin Bonné: expert fysica en sterrenkunde

Volgens Bonné maakt Connie Aerts wel degelijk kans om de nobelprijs voor Natuurkunde binnen te halen: ‘De statistiek zegt dat er al best wel wat mensen zijn die eerst de Kavli prijs wonnen en erna ook de Nobelprijs kregen.’ Hij voegt eraan toe dat haar kansen nog verhogen als het Nobelprijscomité de genderdisbalans van de prijswinnaars van de voorbije jaren wil rechttrekken. In de laatste twintig jaar won slechts een vrouw de Nobelprijs voor Natuurkunde.  

De ceremonie voor de winnaars, die tijdens de week van de Nobelprijs bekendgemaakt worden, zal doorgaan op 10 december.  

Update van de redactie: Connie Aerts grijpt naast de Nobelprijs voor Natuurkunde. De prijs werd uiteindelijk gewonnen door Alain Aspect, John Clauser en Anton Zeilinger, zij deden baanbrekend onnderzoek omtrent Kwantummechanica.

Tekst: Wout Libin, eindredactie: Renee Henderickx
Foto bovenaan:  © KU Leuven – Rob Stevens