10/10/2022

Decathlon wordt nolhtaceD: ‘Steeds meer winkels bieden tweedehandskledij aan’

Sportwinkelketen Decathlon wordt vanaf 10 oktober voor een maand nolhtaceD. De winkelketen heeft namelijk gekozen voor omgekeerd winkelen. Ze wil meer aandacht besteden aan tweedehandsspullen. Ook andere winkels, zoals kledingwinkel Filou & Friends, zetten meer in op tweedehands. ‘In de toekomst zal deze markt waarschijnlijk nog groeien.’

Veerle Spaepen is onderzoekster futureproof en duurzaam ondernemerschap aan Thomas More. Volgens haar is het logisch dat Decathlon hier nu op inzet. ‘Bedrijven worden aangespoord door de overheid om duurzamer te zijn’, zegt ze. ‘Ze worden aangemoedigd om van het standaard model af te stappen waarbij ze producten weggooien nadat ze gebruikt zijn. Bedrijven willen naar een circulaire economie overstappen, waarbij producten veel langer mee zullen gaan voor ze worden weggegooid.’

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door Decathlon Belgium (@decathlonbe)

Volgens Spaepen stijgt de koop en verkoop van tweedehandsspullen. ‘Vooral bij jongere doelgroepen valt op dat de interesse naar tweedehands groeit. Niet alleen de vraag, maar ook het aanbod is gestegen. Steeds meer winkels bieden tweedehandskledij aan. Ook Filou & Friends gebruikt een gelijkaardig systeem. In de toekomst zal deze markt waarschijnlijk nog groeien.’

Spaepen verwacht ook dat deze actie van Decathlon veel effect zal hebben bij klanten. ‘Het is een win-winsituatie voor de winkelketen. Ze geven een aankoopbon in ruil voor tweedehandsspullen die ze kunnen verkopen. Zo lokken ze klanten terug naar hun winkel’, legt ze uit.

Fan van tweedehands
Osaratin Kefayetou is 16 jaar en studeert toegepaste beeldende kunsten. Ze is grote fan van tweedehandsspullen. ‘Mijn voorkeur voor tweedehands is begonnen in 2018, omdat ik dit veel beter en goedkoper vind. Ik koop bijna alles tweedehands, zeker kledij. Episode en Vinted zijn voorbeelden van winkels waar ik vaak naartoe ga. Ik verkoop ook kledij op Vinted.’

Osaratin koopt bijna altijd tweedehandskledij © Femke De Kerpel

Zelf had Osaratin al iets gelezen over fietsen die je tweedehands kan kopen in Decathlon. ‘Ik ben hier echt een voorstander van. Veel meer winkels zouden dit moeten doen. Er worden jaarlijks zo veel spullen weggegooid, ik vind dat deze een tweede leven verdienen. Het initiatief van Decathlon vind ik heel goed, ik ga zelf ook spullen binnenbrengen als ik ze niet meer gebruik.’

Tekst: Femke De Kerpel, eindredactie: Renee Henderickx
Foto: © Benjamin Vermeulen