01/10/2022

Leuvense burgemeester Mohamed Ridouani verwelkomt nieuwe studenten op Studentenwelkom: ‘Dit zijn ervaringen die je voor het leven meeneemt’ 

De Leuvense studenten werden donderdag 29 september officieel verwelkomd op de Oude Markt. Het 32ste Leuvense studentenwelkom begon om 19 uur, waarna het uitkijken was naar de headliner van de avond omdat Het Kan Soundsystem Ft. Average Rob. Nadat zij de muziek neerlegden, verhuisden de studenten naar de afterparty in een van de vele cafés op de Oude Markt.  

Het Leuvense studentenwelkom op de Oude Markt is het resultaat van een lange traditie, vertelt organisator Erik de Rop ons: ‘Wij waren in 1990 de eerste studentenwelkom van het land, nu heeft elke stad die een campus heeft er één.’  

De Rop verwacht om en bij 6000 aanwezigen op de studentenwelkom: ‘De eerste donderdag van het academiejaar is altijd heel druk. We vinden het bijzonder belangrijk om als cafés gezamenlijk een verwelkoming te doen voor de 50 à 60.000 studenten die deze week toegekomen zijn.’ 

Opkomst Leuvense studentenwelkom

Ook Seppe Vangeenberghe (25), tapper in Café Allee op de Oude Markt, verwacht veel van het Studentenwelkom: ‘Dit is altijd een van de hoogtepunten van het jaar. Financieel niet zo, studenten doen natuurlijk nog altijd minder op dan volwassen mensen, maar qua drukte en sfeer is dit zeker een topavond.’  

Seppe Vangeenberghe

Studentes Lindsay van Nerum (23) en Cala Cammaerts (18) kijken beide op voorhand vooral heel hard uit naar de headliner omdat Het Kan Soundsystem Ft. Average Rob. Wanneer we polsen naar hun verwachtingen voor het nieuwe academiejaar antwoordt Cala: ‘Veel nieuwe mensen ontmoeten en mijn jeugd terug herleven na corona.’ Ook  Lindsay is blij dat de coronamaatregelen helemaal voorbij lijken: ‘Ik hoop eindelijk na corona het studentenleven terug op te pakken met mijn beste vriendin. We gaan er volop voor gaan.’   

 

Cala Cammaerts, een eerstejaarsstudent

De avond wordt rustig op gang getrapt met de deuntjes van DJ Jorden Dux. Toch is het pas wanneer de bekende instagramzusjes Luna en Lenthe Stevens aan hun set beginnen dat de studenten massaal begonnen toestromen.

Luna en Lenthe Stevens

 

Lenthe en Luna worden opgevolgd door Voltage. De dj treedt op in een truitje van de lokale voetbalploeg, wat het Leuvense publiek zeker kan smaken.  

Voltage

Nu kan het feestje echt beginnen. Na een korte toespraak van burgemeester Mohamed Ridouani waarin hij de studenten aanmaant om naast studeren toch ook voldoende tijd vrij te maken voor ontspanning, is het de beurt aan Partyshakerz Ft. Violinvasions.  

Omdat Het Kan Soundsystem Ft. Average Rob

Om af te sluiten betreden Omdat Het Kan Soundsystem Ft. Average Rob het podium. Zij zetten de Oude Markt in vuur en vlam. Studente Dorothee Vandenbrouck (22) verwoordt het zo: ‘Average Rob is de beste, vooral met zijn skibril, ik ben verkocht.

Tekst: Wout Libin, eindredactie: Janne Eijckmans
Foto’s: © Wout Libin